Свет

Стејт департмент: На мети смо кинеских хакера

Компанија "Мајкрософт" тврди да су хакери циљали око 25 организација, укључујући владине агенције
Стејт департмент: На мети смо кинеских хакераGetty © Mark Wilson/Getty Images

Кинески хакери покушали су да "упадну" у налоге електронске поште Стејт департмента у јуну, неколико недеља пре него што је државни секретар Ентони Блинкен отпутовао у Пекинг, саопштили су амерички званичници.

Званичници кажу да је у току истрага о хакерима, који су "вероватно повезани са кинеским војним или шпијунским службама", пише "Њујорк тајмс".

Додају да хакери нису успели да дођу до поверљивих информација, и да је тим за сајбер безбедност Стејт департмента први открио упад.

Више званичника је рекло да је напад био усмерен на појединачне налоге електронске поште, а не на неовлашћени пренос података великих размера, што је нешто на шта сумњају да су кинески хакери радили у прошлости.

Чланови администрације председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена одбили су да објаве детаље о томе који су званичници били на мети хакера.

Један високи званичник Стејт департмента рекао је да не изгледа као да је напад био повезан са Блинкеновим путовањем. Други наводи да је истрага још увек у току, и да покушавају да сазнају да ли су хакери успели да дођу до података.

У саопштењу Стејт департмента наводи се да је влада "након откривања необичне активности" преузела безбедносне кораке, као и да ће наставити да пажљиво прати и брзо реагује на сваку даљу активност.

Компанија "Мајкрософт" тврди да су напади хакера почели у мају. Стејт департмент је открио хакерске упаде 16. јуна и обавестио "Мајкрософт" тог дана, непосредно уочи пута Блинкена у Пекинг, који је у Кину отишао те вечери.

Након што је Стејт департмент пријавио инцидент "Мајкрософту", компанија је "открила да су хакери циљали и око 25 организација, укључујући владине агенције".

Блинкенов пут је био изузетно важан и за Вашингтон и за Пекинг, јер је то била прва посета америчког државног секретара Кини у последњих пет година и имала је за циљ успостављање канала комуникације на високом нивоу и побољшање односа који су дуго изузетно лоши, додаје "Њујорк тајмс".

Од тада је Пекинг посетила и министарка финансија Џенет Јелен, а специјални изасланик за климу Џон Кери требало би да отпутује у Кину у недељу.

Председници Кине и Сад Џозеф Бајден и Си Ђинпинг договорили су се на састанку у Индонезији прошлог новембра да ће покушати да стабилизују односе. Међутим, ватра је поново планула када је Пентагон оборио кинески балон који је лебдео изнад континенталног дела Америке. Из Вашингтона су у почетку тврдили да је у питању шпијунски балон, али је Пентагон крајем јуна признао да балон није прикупљао информације.

Блинкен је тада отказао пут у Кину, а затим је, неколико недеља касније, јавно оптужио Пекинг да разматра слање војне помоћи Русији за употребу у Украјини.

image