Свет

Ердоганова партија одбацила предлог закона о признавању геноцида у Сребреници

Активисти за људска права тврде да је један од могућих разлога за овакву одлуку очување односа са Србијом
Ердоганова партија одбацила предлог закона о признавању геноцида у Сребреници© TANJUG/AP Photo/Pavel Golovkin

Владајућа Странка правде и развоја турског председника Реџепа Тајипа Ердогана (АКП) и њен коалициони партнер Странка националистичког покрета (МХП) одбацили су парламентарни предлог главне опозиционе Републиканске народне странке (ЦХП) да се злочин у Сребреници из 1995. призна као геноцид, јавља БИРН, преносе "Независне новине".

Активисти за људска права тврде да је један од могућих разлога за овакву одлуку очување односа са Србијом.

Опозициона ЦХП странка је, такође, предложила да се 11. јул прогласи Даном сећања на геноцид, али је владајућа коалиција одбила тај предлог.

"Не могу да схватим како су и зашто одбили овај предлог закона. Ово је скандал", рекао је за БИРН Омер Фарук Гергерлиоглу, турски активиста за људска права и посланик из прокурдске Странке зелене левице.

Одбијање је изазвало жустру расправу у Великој скупштини Турске.

Гергерлиоглу је рекао да је посланике АКП-а и МХП-а питао за разлоге њихове одлуке, али да су му посланици АКП-а кратко узвратили: "Не тиче те се".

"Нису знали шта да учине и шта да кажу. Верујем да су и они били незадовољни оним што су учинили", додао је Гергерлиоглу.

Он сматра да постоје три разлога зашто је владајућа коалиција одбацила предлог закона.

"Прво, они не желе да улазе у расправу о геноциду јер не желе да погоршају односе са Србијом. Друго, одбили су овај предлог закона јер га је главна опозициона странка ЦХП донела у парламент. Треће, боје се његових ефеката због расправе о 'геноциду' над Јерменима", рекао је Гергерлиоглу.

image