Србија и Балкан

"Марш мира" узнемирио Србе из Сребренице: Из колоне се вијориле ратне заставе злогласне Армије РБиХ

Председник Борачке организације Републике Српске указао је да последњих година такозвани марш мира уноси све више немира међу српске мештане Подриња
"Марш мира" узнемирио Србе из Сребренице: Из колоне се вијориле ратне заставе злогласне Армије РБиХGetty © Marco Di Lauro

Председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је "наводни марш мира Бошњака кроз Сребреницу са заставама такозване Армије Републике БиХ провокација за српски народ" и позвао надлежне институције да реагују и то зауставе.

"И ове године се наводни марш мира Бошњака кроз Сребреницу претворио у акт провоцирања српског народа јер су се у колони вијориле ратне заставе такозване АБиХ које српски народ Подриња подећају на трогодишње страдања у којем је убијено 3.267 Срба са овог подручја", рекао је Остојић агенцији Срна.

Остојић је истакао да последњих година такозвани марш мира уноси све више немира међу српске мештане Подриња, те да га прати ратнохушкачка реторика и да доводи до раста међунационалних тензија и нетрпељивости.

"Уколико се овакве провокације наставе, позивамо надлежне институције да реагују и да зауставе провоцирање и узнемиравања Срба из Сребренице и Подриња", поручио је Остојић.

Учесници такозваног марша мира, међу којим су била бројна деца и млади, прошли су са ратним заставама такозване Армије БиХ кроз Сребреницу. На фотографијама су и деца која носе оружје и муслиманске ратне заставе.

Армија Републике Босне и Херцеговине била је паравојна формација тадашње "крње владе" Републике Босне и Херцеговине. Већински је била састављена од Муслимана, за време Рата у БиХ. 

На почетку рата у Босни припадници Армије Републике БиХ вршили су злочине како над Србима, тако и над Хрватима. 

Међутим, када су хрватске снаге извршиле опсаду Посавине, бошњачке снаге им се прикључују и ратују са њима раме уз раме, против Срба. 

За првог комаданта, односно за начелника Главног штаба Армије РБиХ је изабран генерал Сефер Халиловић, који ће ту функцију обављати до 1993. године. За његове заменике именовани су Јован Дивјак и Стјепан Шибер.

Седиште Генералштаба Армије Републике БиХ је било у Сарајеву и он је представљао највиши орган у командном ланцу.

Исламски фундаменталиста Алија Изетбеговић у рату је као председник републике, према командном ланцу, био врховни командант Армије Републике БиХ.

image