Свет

Амбасаде 38 земаља позвале владу Мађарске да заштити права ЛГБТ особа

Мађарска влада донела је 2021. године закон о забрани "приказивања и промоције хомосексуалности" међу млађима од 18 година, упркос критикама група за заштиту људска права и Европске уније
Амбасаде 38 земаља позвале владу Мађарске да заштити права ЛГБТ особаGetty © Janos Kummer/Getty Images

Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Немачке и 36 других земаља су, уочи сутрашње Параде поноса у Будимпешти, позвале мађарску владу да заштити права ЛГБТ особа и укине законе који их дискриминишу.

Влада мађарског премијера Виктора Орбана снажно промовише хришћанско-конзервативну агенду и донела је 2021. године закон о забрани "приказивања и промоције хомосексуалности" међу млађима од 18 година, упркос критикама група за заштиту људска права и Европске уније, преноси Ројтерс.

У заједничком саопштењу амбасада и око десет институција културе, укључујући Британски савет, Естонски Институт и Француски институт, наводи се да они подржавају сутрашњи догађај за који се очекује да ће привући хиљаде људи у центар Будимпеште.

"Забринути смо због правосуђа и политичке реторике, укључујући и ону у Мађарској, који су у нескладу са принципима недискриминације, поштовања закона о међународним људским правима и људског достојанства, који доприноси стигматизацији ЛГБТQИ+ заједнице", наводи се у саопштењу.

Амбасаде САД, Немачке и 36 других земаља нагласиле су потребу да лидери и владе, овде и на другим местима, покажу поштовање и заштиту права ЛГБТQИ+, било да су појединци или заједнице и да елиминишу законе и политике који их дискриминишу.

Европска комисија је изнела случај против чланице ЕУ Мађарске пред Суд правде Европске уније због закона из 2021. године, за који је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да је "срамотан".

Орбанова влада је саопштила да закон има за циљ да заштити децу и да није усмерен против ЛГБТ заједнице.

image