Свет

Тужили дизајнерку јер је одбила да креира за ЛГБТ па изгубили парницу: Шта ако нас други копирају?

Када је одбила да промовише хомосексуалне бракове, суочила се са оптужбама да је прекршила Закон о забрани дискриминације који је у Колораду био на снази од претходне године
Тужили дизајнерку јер је одбила да креира за ЛГБТ па изгубили парницу: Шта ако нас други копирају?Getty © Joerg Koch/Getty Images

Врховни суд САД пресудио је да је конзервативни веб дизајнер имао законско право да одбије пружање услуга интернет страници за склапање истополних бракова, тиме створивши преседан за сличне пресуде у 30 америчких држава.

Веб дизајнер Лори Смит је побожна хришћанка чији посао укључује креирање јединствених веб страница за венчања.

Њени адвокати тврде да је она "спремна да ради са свим људима, без обзира на расу, вероисповест, сексуалне оријентације и пол"."

Међутим, када је Смит 2016. на својој веб страници написала да неће креирати садржај који промовише хомосексуалне бракове, суочила се са оптужбама да је прекршила Закон о забрани дискриминације који је у Колораду био на снази од претходне године, након чега је тужила државу.

Случај је стигао до Врховног суда, који је овог петка пресудио у корист Смитове са шест гласова "за" и три "против".

Судија Нил Горсач је у пресуди закључио да су, у покушају да натерају Смитову да израђује про-ЛГБТ+ веб странице, власти у Колораду од ње покушале да "изнуде изјаве које она не жели да да", а што се изричито забрањује првим амандманом Устава САД.

Судија Соња Сотомајор је критиковала пресуду, наводећи у свом закључку да пресуда "дословно" значи да "неке услуге могу бити ускраћене истополним паровима", те да право на слободу говора није заштићено када тај говор представља "чин дискриминације."

Судија Горсач је на закључак своје колегинице одговорио тврдњом да он игнорише нешто што су случајеви у том суду у више наврата показивали, додавши да посвећеност слободи говора "само за неке појединце и поруке уопште није посвећеност."

У сличном случају је Врховни суд 2018. године стао на страну хришћанског пекара Џека Филипса, такође из Колорада, који је одбио да испече торту за прославу геј венчања. Иако је суд утврдио да је Комисија за грађанска права у Колораду деловала "непријатељски" према Филипсовим верским уверењима, није донела одлуку о томе да ли декорација торте представља "говор", како је Филипс тврдио, нити одлуку о специфичним околностима под којим људи могу тражити изузеће од закона против дискриминације.

Пошто пресуда у случају Смитове закључује да дизајн веб странице спада у "говор", ова пресуда би могла да отвори пут сличним пресудама у 30 америчких држава које имају законе по којима су предузећа обавезана да пружају услуге свима, без обзира на расу, веру, пол или сексуалну оријентацију.

image
VV inauguration
banner