Свет

Град у Шпанији забранио истицање ЛГБТ застава на државним институцијама

Након што је крајње десничарска партија Вокс дошла на власт на недавним локалним изборима, склопљен је договор са већинском конзервативном Народном партијом, а једна од тачака је забрана истицања ЛГБТ заставе
Град у Шпанији забранио истицање ЛГБТ застава на државним институцијамаwww.globallookpress.com © Camilo Freedman

Град на истоку Шпаније који има 6.000 становника забраниће заставу дугиних боја која представља ЛГБТ заједницу у државним институцијама, након што је крајње десничарска партија Вокс дошла на власт на недавним локалним изборима, наводи Ројтерс.

Вокс је освојио највише гласова у Накуери, која се налази око 30 километара северно од Валенсије, али је њен лидер Иван Експосито морао да направи договор са већинском конзервативном Народном партијом (ПП) да постане градоначелник, пошто је странци недостајала већина у градској скупштини.

Договор две странке, објављен на Воксовој Фејсбук страници, предвиђа низ политика које су градоначелник и његови савезници пристали да спроводе током четворогодишњег мандата, а једна од тачака је забрана истицања ЛГБТ заставе на државним институцијама.

Обећава се, између осталог, смањење пореза и бирократије, замрзавање средстава сепаратистичким или прокаталонским организацијама и преименовање кампања против родно заснованог насиља у "кампање против сваког насиља".

Шпанија ће одржати ванредне изборе 23. јула, а споразум између ПП-а и Вокса у Накуери, као и слични договори у другим градовима широм земље, указују на скретање удесно већинског ПП-а по питањима која су привлачна за Вокс, попут ЛГБТ права, феминизма, миграција или регионализације.

Накуерина Социјалистичка партија, која је друга на изборима, протестовала је на Твитеру против забране постављања заставе дугиних боја и позвала становнике града да окаче заставу на својим прозорима, балконима и терасама.

image