Свет

Британија има више америчких авиона него својих пилота

Пилотска обука траје и по осам година због дугог чекања, услед чега нема довољно кадрова за летење на борбеним авионима Ф-35
Британија има више америчких авиона него својих пилотаwww.globallookpress.com © © Liz Lutz

Британија има више авиона Ф-35 него пилота обучених да на њима лете, признао је министар одбране Велике Британије Бен Волас.

Иако се ради о  тек нешто више од 20 летелица нове генерације, нема довољно пилота чак ни за толико, пренео је Скај њуз. Њихова вредност је сто милиона фунти, што показује високу спремност да се уложи у војну опрему, нарочито америчку, али не и у људе.

Говорећи у Дому лордова, Волас је ситуацију описао као велики изазов објашњавајући да је један од разлога мањка пилота то што је Ф-35, борбени авион пете генерације, модеран и има софистицирану опрему.   

Има један још крупнији разлог на који је Волас указао: због кашњења са обукама пилота, они чекају по осам година да би били обучени да управљају модерном летелицом, док би тај рок требало да буде између две и три године.

Проблем обуке пилота није ни нов ни савремен попут летелица које чекају у хангарима. Почетком августа, Скај њуз је известио да је пре више од две године министар одбране наложио шефу Краљевских ваздухопловних снага, сер Мајку Вигстону, да среди "хронични проблем" са летачком обуком и приступи његовом решавању као "свом једином приоритету". Британско ваздухопловство тада је изнело и забринутост због великог одлива пилота који радије бирају плаћеније послове у индустрији, него што остају да тренирају нове кадрове.

Министарство одбране намеру да купи летелице америчке производње, дело заједничког напора САД и гиганта "Локхед Мартина", најавило је још 2006.године, а 2010. први британски пилот "провозао" је Ф-35.

 

image