Свет

САД признале да имају војску у Украјини: Амерички инспектори прате испоруке НАТО оружја

Контингент америчких трупа предводи амерички аташе за одбрану у Кијеву, бригадни генерал Гарик Хармон
САД признале да имају војску у Украјини: Амерички инспектори прате испоруке НАТО оружјаwww.globallookpress.com © Cpl. Alpha Hernandez/Keystone Press Agency

Америчке трупе су сада на терену у Украјини, где надгледају испоруке оружја и опреме, вредне милијарде долара, које су Сједињене Америчке Државе и НАТО послале тој земљи, саопштено је из Пентагона.

Неименовани званичник рекао је да су инспекције већ почеле уз помоћ војске која се вратила у америчку амбасаду у Украјини. "Било је неколико ових инспекција", рекао је он новинарима, не откривајући где су прегледи обављени.

Додао је да се провере не дешавају "близу линија фронта", већ тамо где то дозвољавају безбедносни услови.

Нејасно је колико се војника вратило у Украјину ни када су провере поново почеле.

Обраћајући се новинарима, званичник Пентагона је рекао да "мали" контингент трупа предводи бригадни генерал Гарик Хармон, амерички аташе за одбрану у Кијеву.

САД су прегледале своје пошиљке оружја Украјини пре него што је Русија започела своју војну операцију у фебруару, али су повукле своје особље из земље неколико дана пре него што је почела.

Амерички Стејт департмент је прошле недеље саопштио да ће доделити "особље које ће помоћи влади Украјине у руковању... америчком безбедносном помоћи", иако се није помињало да ће то особље бити повучено из редова војске.

План је објављен након што су медији, позивајући се на америчке обавештајне агенције али и поједине републиканце, устврдили да Вашингтон не може да уђе у траг оружју које шаље Украјини. Један обавештајни извор рекао је за Си-Ен-Ен у априлу да ово оружје нестаје "у велику црну рупу" када уђе у земљу.

Неименовани званичник Пентагона рекао је да САД нису виделе ниједан доказ да оружје и опрема који се шаљу Украјини завршавају на црном тржишту, нити да се користе у било коју другу сврху осим оне која је и предвиђена.

Инспектори и војска ће нарочиту пажњу обратити на две врсте оружја које су нарочито популарне у Украјини и за које се страхује да би могло да заврши на црном тржишту. То су противавионски пројектили "стингер" и антитенковски пројектили "џавелин".

Ово је први пут да је Вашингтон признао присуство својих униформисаних трупа - инспектора у Украјини од почетка специјалне војне оперције.

Руски председник Владимир Путин упозорио је САД и њихове савезнике из НАТО да се не мешају у сукоб.

image
VV inauguration
banner