Свет

Лула: Свет се уморио од рата у Украјини

Први човек Бразила је додао да ће доћи тренутак када ће бити успостављен мир и да ће тада морати да постоји група земаља које могу да разговарају и с Русијом и са Украјином
Лула: Свет се уморио од рата у Украјини© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је да се свет заморио од рата у Украјини, те истакао да је важно да се све земље укључе у решавање истог. 

"Свет почиње да се умара. Земље почињу да се умарају", рекао је Лула новинарима у Бриселу, преноси "Блумберг".

Лула да Силва се за време самита лидера Европске уније и Заједнице Латинске Америке и Кариба (ЦЕЛАЦ) изјаснио и против оштрих изјава на рачун Русије.

Такође, критиковао је председника Чилеа Габријела Борића који је током самита позвао лидере латиноамеричких земаља да осуде поступке руске стране у сукобу у Украјини.

"Можда недостатак искуства учешћа на оваквим састанцима тера младе људе да буду брзоплети, да реагују исхитрено", прокоментарисао је Борићеву изјаву Лула да Силва.

Први човек Бразила је додао да ће доћи тренутак када ће бити успостављен мир и да ће тада морати да постоји група земаља које могу да разговарају и с Русијом и са Украјином.

На дводневном самиту лидера ЦЕЛАЦ-а Европска унија није успела да у закључке уведе експлицитну осуду Русије због рата с Украјином.

Лула да Силва је одбио да истакне Русију као главног кривца за сукоб, рекавши да су украјински председник Владимир Зеленски и лидер САД Џозеф Бајден такође криви јер не преговарају с председником Русије Владимиром Путином.

image