Свет

Лула да Силва: Одбио сам Шолца када је тражио да ракете шаљем у Украјину

Бразилски председник је казао да жели да разговара са оним земљама који нису повезани ни на који начин са сукобом у Украјини, те да се залаже за мир
Лула да Силва: Одбио сам Шолца када је тражио да ракете шаљем у Украјинуwww.globallookpress.com © Lucio Tavora

Бразилски председник Луиз Инјасио Лула да Силва изјавио је да му је немачки канцелар Олаф Шолц приликом посете Бразилу тражио да та земља пошаље Украјини тенковске ракете купљене од Немачке.

"Рекао сам Шолцу да их нећу послати, јер ако се нека ракета лансира, а Русија сазна да ју је Бразил послао, Бразил улази у рат. А кад уђеш у рат, не можеш да причаш о миру", рекао је Лулa да Силва за шпански "Паис".

Он је казао да жели да разговара са оним земљама који нису повезани ни на који начин са сукобом у Украјини, те да се залаже за мир.

"Јер ако не разговарамо о миру, рату нема краја. Путин верује да је у праву, а Зеленски има право да се брани. Па ко ће онда окончати рат? Забринут сам што је овај рат повезан са изборним политичким интересима. То се већ дешава други пут у свету и мислим да није фер да се води рат а да нико не гради мир", каже бразилски председник.

Према његовим речима, не зна шта ће руски председник Владимир Путин и украјински председник Владимир Зеленски прихватити као договор.

"Путин сигурно неће желети да се НАТО смести на његовим границама, а Зеленски сигурно неће желети да други остану унутар Украјине. Само они споља могу да помогну да се изгради инжењеринг за заустављање овог рата", тврди Лула да Силва.

Бразилски председник сматра да је договор могућ, позивајући се на пример формирања Европске уније упркос што су чланице биле супротстављене у Другом светском рату.

Он је критиковао Уједињене нације, наводећи да та организација има политичко уређење из 1945. године, а геополитика из тог времена више не постоји.

Лула да Силва каже нико осим њега не прича о миру, те да је неопходно да се се одржи састанак како би се окончао сукоб у Украјини.

"Следеће недеље ћу разговарати са Макроном и са другим председницима да покушам да пронађем овај мир. Већ имамо рат против екстремне деснице у свету, вратио се фашизам, вратио се нацизам. Не можемо поново да имамо рат у Европи. Није ваљда да ништа нисмо научили из Првог светског рата или Другог. Што више мира будемо имали, свет ће бити продуктивнији и праведнији. То је теза коју ћу наставити да браним", каже бразилски председник.

image