Свет

Гардијан: Болсонаро признао пораз на изборима у разговору са судијама Врховног суда

Бразилски председник до сад је одбијао да експлицитно призна пораз на председничким изборима
Гардијан: Болсонаро признао пораз на изборима у разговору са судијама Врховног судаwww.globallookpress.com © Carlos Elias Junior

Бразилски председник Жаир Болсонаро наводно је признао пораз на председничким изборима, тврди "Гардијан". Он је у разговору са судијама Врховног суда признао да "је готово", алудирајући на председничку трку.

Болсонаро се пуна два дана није оглашавао, након што су у недељу увече објављени први резултати избора, који су показали да је он поражен од свог противкандидата Игнасија Луле да Силве. У свом првом јавном обраћању након избора, у уторак увече, Болсонаро није желео да експлицитно призна пораз, нити да честита победу свом ривалу.

Међутим, недуго након овог обраћања, он се запутио ка Врховном суду Бразила, где се састао са судијама. Један од њих, Едсон Фашин, изјавио је након разговора са председником да је он "свестан ситуације", као и да им је рекао да "је готово", преноси британски лист.

Болсонаров потпредседник Амилтон Моурао изјавио је да признаје пораз у интервјуу за лист "О Глобо". Он је том приликом изјавио да "нема сврхе плакати, изгубили смо."

Моурао је такође нагласио да се противи протестима подршке одлазећем председнику, укључујући и протест возача камиона који су блокирали аутопутеве, захтевајући интервенцију војске, наводи "Гардијан". "Педесет осам милиона људи није задовољно", изјавио је он, говорећи о Болсонаровим гласачима, "али они су прихватили правила игре. Сада морају да се смире."

Жаир Болсонаро поражен је у другом кругу председничких избора у Бразилу, одржаних у недељу, 30. октобра. Он је освојио 49,1 одсто гласова, наспрам 50,9 одсто свог изазивача, кандидата левице и некадашњег председника Луле да Силве.

image
VV inauguration
banner