Свет

"Еурактив": Енергија постаје прескупа за многе Европљане

Због поскупљења струје, милиони грађана ЕУ не могу да загреју своје домове
"Еурактив": Енергија постаје прескупа за многе Европљанеwww.globallookpress.com © imagebroker/Herbert Kehrer

Енергетска криза, изазвана санкцијама против Русије, узима данак у Европској унији, показују подаци Еуростата, према којима 2022. године 9,3 одсто становништва није било у стању да адекватно загреје своје домове, што је пораст са 6,9 одсто у односу на годину дана раније, преноси сајт "Еурактив".

У среду је одржана трећа годишња конференција Европског економског и социјалног комитета (ЕЕСЦ), на којој је констатовано да енергетско сиромаштво у Европи расте због поскупљења цена енергије.

Мере предузете током кризе нису решиле ово питање, погоршано конфликтом у Украјини, саопштио је ЕЕСЦ, тело ЕУ које окупља организације цивилног друштва, групе послодаваца и синдикате.

План Европске комисије (РЕПоверЕУ), представљен у мају прошле године, имао је за циљ да заштити домаћинства од несташице енергије и био је, како тврди ЕЕСЦ, "успешан у смањењу зависности Европе од јефтиног руског гаса."

"Сада је потребно да повећамо енергетску ефикасност и оснажимо потрошаче", изјавила је на скупу ЕЕСЦ Адела Тесарова, високи званичник енергетског одељења Европске комисије, додајући да је стопа реновирања у Европи тренутно исувише ниска.

Одрживо становање је од суштинског значаја за постизање климатских циљева ЕУ, али мере предузете на нивоу ЕУ и на националном нивоу треба да избегну повећање неједнакости, рекао је Масимилијано Маскерини из Европске фондације за побољшање услова живота и рада.

На конференцији ЕЕСЦ, координатор Коалиције за право на енергију Кијеран Прадеп је упозорио да је "енергетско сиромаштво структурни, системски проблем, који захтева политичке одлуке."

Како је саопштио Комитет Европског парламента за женска права, већа је вероватноћа да ће жене пасти у енергетско сиромаштво.

Жене су непропорционално погођене енергетским сиромаштвом, сматра Катарина Хаберсбрунер, испред организације "Жене се ангажују за заједничку будућност".

Домаћинства са ниским приходима, породице са једним родитељем, имигранти, као и особе са инвалидитетом, суочавају се са већим ризиком од енергетског сиромаштва, истиче ЕЕСЦ.

Такозвано саобраћајно сиромаштво, које означава недостатак приступа јавном превозу, представља нуспојаву енергетске кризе, приметили су говорници на конференцији ЕЕСЦ. Ово питање је отворено током протеста "Жутих прслука" у Француској, који је изазвало поскупљење горива.

Андрес Барсело Делгадо, председник сталне групе ЕЕСЦ за енергетику, нагласио је да "доносиоци одлука треба да имају у виду чињеницу да је енергија јавна услуга, а предстојеће промене на тржишту електричне енергије морају да гарантују, с једне стране, одрживо и поуздано снабдевање, а с друге, право на енергију за све грађане."

image