Свет

Би-Би-Си објавио лажну причу о наводном руском злочину

Британски медиј оптужио Русију за уништавање водоводне цеви у Николајеву, а као доказе понудио фотографије на којима се "можда" виде оштећења
Би-Би-Си објавио лажну причу о наводном руском злочинуGettyimages.ru © Dan Kitwood / Staff

Британски јавни сервис недавно је објавио извештај из Николајева у ком се наводи да су мештани тог украјинског града шест месеци били без чисте воде услед напада на водоводне цеви за које је оптужио руске снаге.

Русија је, наводно, хтела да локалном становништву ускрати снабдевање водом, али Би-Би-Си тај акт није назвао ратним злочином, већ је навео да уништавање ресурса који су од највећег значаја за људски живот представља "кршење међународног права".

Иако је, на први поглед, таква формулација необична, убрзо је све постало јасно. Главни моменат у аргументацији Би-Би-Сија биле су две одвојене тачке на истој цеви које су оштећене на начин који личи на саботажу. Уз те наводе, објављене су и "ексклузивне" фотографије које су новинару Би-Би-Сија дале неидентификоване особе док је био у посети Николајеву, пише Феликс Лишвиц за РТ.

На другим фотографијама близу самих цеви, наводно могу да се виде "окупационе руске снаге које намерно прекидају доток воде".

Истовремено, у опису самих фотографија, Би-Би-Си наводи следеће: "Чини се да је на фотографији приказана штета која је начињена цевоводу." Испод друге пише да су "водоводне цеви изгледа оштећене и на другом месту".

Поред тога, сам квалитет замагљених фотографија могао би да укаже на то да оне заправо и нису новијег датума.

Када би се таквом двосмисленошћу послужио адвокат-тужилац, случај би моментално био одбачен на било ком суду Уједињеног Краљевства. А када би медиј који није "мејнстрим", попут британског јавног сервиса, написао нешто слично, кроз неколико минута би се нашао на удару тима ЕУ за рат против дезинформација, наводи аутор.

"Или је на фотографијама приказано оштећење, намерно или неко друго, или није", пише Лишвиц.

Да би потврдио своју теорију из наслова о намерном руском уништавању водоводних цеви, Би-Би-Си је у анализу укључио и стручњаке за безбедност.

Крис Боб Смит, "стручњак који служио у британској војсци више од 20 година", одбацио је било какве наводе о томе да су цеви уништене паљбом из тенкова или "насумичним грантирањем", већ тврди да је реч о "намерном постављању експлозива" директно испод или евенутално изнад цеви, на најрањивијој тачки.

У чланку недостаје чињеница да је Боб Смит каријеру консултанта за безбедност започео 2000. године када се обратио, ником другом, до Би-Би-Сију. Он, такође, ради и као истражитељ за агенцију "Форензичка архитектура" која је одиграла важну улогу у ширењу и легитимисању лажне ратне пропаганде повезане са кризом у Сирији. 

Ипак, његов не тако непристрасан став, потврдио је и Мајк Вилан, такође, стручњак за безбедност који је служио у британској војсци више од 20 година. Он је сагласан са оценом да је оштећење на гасоводу изазвано експлозивом.

Међутим, Лишвиц указује на чињеницу да би Виланов посао, који није наведен, могао да представља сукоб интереса и већи него у случају Коб Смита. Вилан ради као "саветник за међународну безбедност" за "Оперејторс серкл", агенцију која повезује пензионисане војне ветеране са компанијама које траже плаћенике. 

Страница овог сајта указује на то да је западни "прокси" рат у Украјини, у великој мери, жариште за регрутовање, те да доноси велике зараде компанији, наводи аутор.

Можда не би било тако паметно одбацити став стручњака Коб Смита и Вилана. Ако су њихове тврдње о експлозиву који је разнео цев тачне, то значи да су фотографије Би-Би-Сија на којој су приказани тенкови - потпуно небитне јер они нису коришћени у овом случају, истиче Лишвиц.

"Али опет, због чега онда Руси нису употребили тенкове ако су желели да униште цевоводе кад су се већ налазили тако близу?", пита аутор.

Један од корисника Телеграма лоцирао је место на ком је, наводно, нанета штета. Он је пронашао архивске сателитске снимке који су стари неколико година. Слично "оштећење" присутно је у сваком кадру. Другим речима, оштећења су много ранијег датума.

Ипак, зашто дозволити да чињенице стану на пут доброј причи? Шокантни наслови и тврдње о великим руским зверствима доносе "кликове" и привлаче гледаоце, па веома ефикасно служе интересима британске државе, која тврди да Кијеву шаље оружје, не у служби бесконачног продужавања бруталног сукоба преко посредника, већ да би спасила Украјину и Украјинце од "геноцида", пише Лишвиц.

Иронично је и разочаравјуће за британски јавни сервис да овако значајну "ексклузиву" ипак није пренео ниједан западни медиј. То би могао да буде показатељ да се у овој фази сензационалне приче о ратним злочинима у режији Кремља објављују тако редовно да медијске организације једноставно не могу све да испрате, додаје он.

"У ствари, пошто је неутемељени извештај Би-Би-Сија објављен пре недељу дана, закаснили смо на следећу лавину лажи, било медија под контролом владе или слободне штампе", закључује Лишвиц.

image
VV inauguration
banner