Русија

Патрушев: Украјина уз помоћ Запада припрема "прљаву бомбу"

Секретар Савета безбедности Руске Федерације каже да је порука коју је бивша британска премијерка Лиз Трас послала америчком државном секретару Ентонију Блинкену, након експлозије на гасоводима Северни ток 1 и 2, још једна потврда умешаности британске морнарице у овај инцидент
Патрушев: Украјина уз помоћ Запада припрема "прљаву бомбу"www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев каже да Украјина припрема "прљаву бомбу" уз подршку Запада и да би безбедносна ситуација могла да измакне контроли уколико се Kијев не одврати од намере да употреби ово опасно оружје.

"Према доступним подацима, Украјина ради на стварању 'прљавог' нуклеарног оружја. Верујемо да се овај процес одвија уз учешће западних покровитеља. Због тога, изражавамо веома озбиљну забринутост. То је опасна ситуација која прети да се претвори у глобалну катастрофу, уколико се не заустави",изјавио је Петрушевна састанку Савета безбедности Заједнице независних држава који се одржава у Москви.

Коментаришући поруку коју је британска премијерка Лиз Трас послала америчком државном секретару Ентонију Блинкену, након експлозије на гасоводима Северни ток 1 и 2 Патрушев је рекао да је то још једна потврда умешаности британске морнарице у овај инцидент.

"Текст поруке 'Урађено је' коју је бивша британска премијерка Лиз Трас послала америчком државном секретару Ентонију Блинкену, потврђује да је британска морнарица умешана у нападе", нагласио је Патрушев.

Према његовим речима, "очигледно је да су Сједињене Америчке Државе  имале највише користи од ових терористичких напада и да према руском Министарству одбране".

Патрушев је рекао да САД и Велика Британија регрутују међународне терористе са циљем да их пребаце да учествују у сукобу на страни Украјине.

"У условима специјалне војне операције, специјалне службе Сједињених Америчких Држава и Велике Британије регрутују припаднике међународних терористичких организација како би их пребацили да учествују у сукобу на страни кијевског режима", истакао је руски званичник.

Украјинци и даље гранатирају нукеларну електрану

Он је рекао и да су украјинске снаге наставиле са гранатирањем нуклеарне електране (НЕ) у Запорожју упркос посети делегације Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) и додао да су руске снаге спречиле терористички напад.

"Украјинске неонацистичке снаге настављају да гранатирају НЕ Запорожје користећи оружје добијено од Запада, што може изазвати глобалну катастрофу. Нажалост, посета делегације ИАЕА није довела до прекида напада и међународне осуде кијевског режима. Добили смо информацију да су наше специјалне службе спречиле терористички напад на нуклеарну електрану Запорожје", саопштио је Патрушев.

Поручио је данас да се "Русија бори против марионетског кијевског режима", а да су "Англосаксонци кренули у процес сламања руског етноса у Украјини како би га потпуно искоренили".  

Патрушев je додао да Украјинци,под утицајем Запада, постају прави неонацисти.

"Слично томе, Вашингтон и Лондон, као и америчка и британска предузећа, деловали су пре избијања Другог светског рата, радије игноришући Хитлерове агресивне планове, па чак и угађајући им, у нади да ће усмерити нацистички режим против Москве, што је на крају довело до губитак десетина милиона живота", подсетио је Патрушев.

Према његовим речима, "грађани Украјине се користе као монета за преговарање и средство за обуздавање Русије".

"Украјина је данас фактички постала главни светски центар ултрадесничарског екстремизма. Организовањем државног удара у Кијеву 2014. године и покушајем убрзане трансформације Украјине у `анти-Русију`, Англосаксонци не само да су припремили одскочну даску за притисак на нашу земљу, већ су створили преседан за даљу фрагментацију руског етноса како би се потпуно искоренио", изјавио је секретар Савета безбедности.

Европљани су жртва рата санкцијама против Русије

Секретар Савета безбедности Русије напоменуо је да су главне жртве антируских санкција грађани земаља ЕУ.

"Главне жртве рата санкцијама су државе Европске уније. Обични Европљани су погођени инфлацијом, растом цена основних намирница и енергената, као и другим друштвено-економским проблема. То је већ довело до масовног незадовољства", закључио је Патрушев.

image