Русија

Захарова: ЕУ изгубила морално право да говори о ратним злочинима

Осам година европски блок окретао је главу од бомбардовања цивила у Донбасу, рекла је портпаролка Министарства спољних послова
Захарова: ЕУ изгубила морално право да говори о ратним злочинимаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

После година игнорисања патњи цивила у Донбасу, Европска унија нема право да оптужује Москву за ратне злочине у Украјини, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова реагујући на извештај Европског савета, у којем је највећи део посвећен украјинској кризи и улози коју у томе има Русија.

Као врхунац лицемерја, Захарова види закључке Европског савета у којима се Москва осуђује за нападе пројектилима и дроновима на цивилне циљеве у Кијеву и другде у Украјини, уз закључак да је све више доказа да су Руси починили ратне злочине против Украјинаца, пренео је ТАСС.

"Европска унија изгубила је морално право да говори о ратним злочинима јер је током осам година окретала главу на то што режим у Кијеву убија цивиле, жене и децу у бомбардовању Донбаса", рекла је Захарова.

Она је оптужила земље ЕУ за "заташкавање злочина Кијева" и истакла да, уместо тражења мирног решења, европски блок "безумно улаже значајне суме новца у продужетак борбених дејстава".

Захарова је указала да украјински војници који су прошли западну обуку и добили њихово оружје таргетирају цивиле.

"Одлуке усвојене на састанку Европског савета још једном су потврдиле конфронтирајућу природу политике ЕУ", навела је Захарова одговарајући на новинарска питања.

Према њеном мишљењу, Европска унија претвара се у простор безакоња где се нарушавају права грађана и инвеститора.  

Захарова је запазила и да се нигде у извештају ни речју не помиње потреба за истрагом саботаже на гасоводима Северни ток 1 и 2.

Осим што је означена као једини кривац за енергетску и економску кризу, Русија је према мишљењу Европског савета починилац бројних ратних злочина у Украјини, од које се тражи безусловно повлачење са територије ове земље, док се Кијеву обећава помоћ по рецепту Бајденове администрације "док год буде било потребно".

image
VV inauguration
banner