Свет

Случај Асанж: САД одбиле позив Аустралије да прекину прогон оснивача Викиликса

Случај Асанж постао је опасан преседан за слободу штампе и могао би да наштети угледу САД
Случај Асанж: САД одбиле позив Аустралије да прекину прогон оснивача ВикиликсаGetty © Jack Taylor / Stringer

Са случајем Џулијана Асанжа, оснивача Викиликса, оптуженог за објављивање поверљивих списа америчке војске и дипломатских депеша 2010. године, се одуговлачи и жеља свих Аустралијанаца је да се то што пре заврши, изјавила је министарка спољних послова Аустралије Пени Вонг на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и министром одбране САД Лојдом Остином у Бризбејну.

"Јасно смо изнели своје гледиште да случај господина Асанжа предуго траје, као и своју жељу да буде доведен до краја. Разумела сам да је Асанж поново уложио жалбу у Великој Британији. Аустралијска влада није страна у овом правном поступку, нити можемо да интервенишемо", рекла је она и подвукла да постоје ограничења за оно што се може постићи између двеју влада "све док се процеси против оснивача Викиликса не заврше".

Ентони Блинкен је потврдио да је аустралијска влада више пута покретала ово питање са САД и рекао да разуме "забринутост и ставове Аустралијанаца", пише "Гардијан".

"Асанж је у Сједињеним Државама оптужен за веома тешко криминално понашање у вези са својом наводном улогом у једном од највећих цурења поверљивих информација у историји наше земље. Радње за које се тврди да је починио носе ризик од веома озбиљне штете по нашу националну безбедност, а у корист наших противника, и поменуте људе су довеле у озбиљну опасност од физичких повреда и притвора", рекао је државни секретар САД.

Асанжов брат Габријел Шиптон рекао је да је сада на премијеру Аустралије да "ставове Аустралијанаца стави пред самог председника Бајдена током предстојеће посете САД".

"Отпор државног секретара Ентонија Блинкена према Аустралцима који захтевају Џулијанову слободу је дубљи, знајући да је Американац и бивши војни аналитичар Челси Менинг, који је наводно одао информације, слободан од 2017. године", подсетио је Шиптон на случај из Обамине администрације, када је тадашњи председник САД је ублажила казну трансродном Менингу.

Саветник аустралијске Асанжове кампање, Грег Барнс, такође је одговорио на Блинкенове коментаре.

"Аустралија је најближи савезник САД. Блинкен мора да разуме став Аустралијанаца према којима Џулијан мора одмах да буде пуштен на слободу и да може поново да се придружи породици", рекао је Барнс.

Случај Асанж постао је опасан преседан за слободу штампе и могао би да наштети угледу САД.

Иначе, 48 посланика и сенатора, укључујући 13 из владајуће Лабуристичке партије, рекло је да се оптужбе – које укључују 17 тачака по Закону о шпијунажи и једну тачку по Закону о компјутерској превари и злоупотреби – односе на Асанжове објаве "као новинара и издавача" у информацијама "са доказима о ратним злочинима, корупцији и кршењу људских права".

Алијанса за медије, забаву и уметност тврди да кривично гоњење Асанжа "угрожава новинарство свуда у свету и подрива репутацију Сједињених Држава као безбедно место за слободу штампе и слободу говора".

Асанж до одлуку о екстрадицији чека у лондонском затвору Белмарш.

image