Свет

Бомбаш самоубица у Пакистану убио најмање 40 људи, повређено 130 особа

Виши полицијски службеник Назир Кан рекао је да се конвенција странке проталибанског свештеника Фазала ур-Рехмана одржавала на периферији Кара, главног града округа Баџур, када се догодила експлозија
Бомбаш самоубица у Пакистану убио најмање 40 људи, повређено 130 особа© AP Photo/Muhammad Sajjad

Најмање 40 људи је погинуло, док је 130 повређено када је бомбаш самоубица активирао експлозивну направу на политичком митингу у северозападном Пакистану у провинцији Кибер Пактунква, на граници са Авганистаном, саопштила је полиција.

Шеф локалне полиције Актар Хајат рекао је за Ројтерс да је експлозију изазвао бомбаш самоубица. Виши полицијски службеник Назир Кан рекао је да се конвенција странке проталибанског свештеника Фазала ур-Рехмана одржавала на периферији Кара, главног града округа Баџур, када се догодила експлозија, јавио је АП.

Кан је истакао да је хитна ситуација проглашена у болницама у Баџуру и суседним подручјима где је већина повређених смештена.

Рехманова политичка партија је део коалиционе владе у Исламабаду. Није познато да ли је Рехман био присутан, пренео је АП. Широм Пакистана се организују митинзи ради мобилисања присталица за предстојеће изборе у августу.

Авганистанска администрација осудила је експлозију. Пакистански талибани (ТТП) нису једина милитантна група која изводи нападе на том подручју које је такође погођено нападима локалног огранка Исламске државе.

image