Свет

Расписан нови налог за хапшење бившег пакистанског премијера Имрана Кана

Кан оптужен да је користио "неодмерени језик" у изјавама о државним званичницима Пакистана
Расписан нови налог за хапшење бившег пакистанског премијера Имрана Канаwww.globallookpress.com © Ahmad Kamal

Пакистанска изборна комисија издала је налог за хапшење бившег премијера Имрана Кана, који се суочава са оптужбом за непоштовање суда и због наводног коришћења "неодмереног језика" против владиних званичника.

Власти су у понедељак издале налог за хапшење Кана без кауције, налажући генералном инспектору Исламабада да га приведе због "изјава пуних презира", јавили су бројни локални медији.

Очекује се да ће се бивши премијер у уторак појавити пред судом.

Прошле године против бившег премијера и других званичника његове странке Техрик-е-Инсаф (ПТИ) покренута је оптужница због непоштовања суда. Комисија је затражила да се лично појаве пред комисијом и објасне своје ставове. Кан и његове колеге из странке оспорили су тај налог, тврдећи да је изборно тело злоупотребило своја овлашћења.

У јануару је пакистански Врховни суд пресудио у корист владе, дозвољавајући да се поступак против бившег премијера настави, али Кан се није појавио на рочишту заказаном прошлог месеца.

Кан наставља да оптужује војску

Високи званичник Изборне комисије изјавио је да је налог "смишљен само да осигура присуство осумњиченог", објавио је лист "Даун", додајући да ће Кан после тога бити "слободан човек."

Имран Кан, један од највећих пакистанских опозиционих лидера, у изјави својим присталицама објављеној на интернету, саопштио је да је "спреман за затвор."

Кан се суочио са дугачком листом оптужби откако је прошле године смењен са функције премијера, укључујући и "тероризам". Годину дана после његовог свргавања, овај 70-годишњи политичар и бивша звезда крикета ухапшен је због наводног случаја корупције, што је изазвало талас насилних протеста широм Пакистана.

Кан је раније тврдио да је свргнут у државном удару по налогу САД, али је касније за "Фајненшел тајмс" рекао да не криви Вашингтон, додајући да Пакистан "мора да има добре односе са свима, посебно са Сједињеним Државама."

Међутим, Кан наставља да оптужује пакистанску војску, тврдећи да су војни званичници одиграли главну улогу у његовом уклањању са власти и током каснијих суђења.

Пошто су следећи избори у Пакистану заказани најкасније за 10. новембар, Кан је рекао да војни врх земље настоји да га спречи да се кандидује.

"Све зависи од процене естаблишмента да ли ће ПТИ моћи да победи на изборима", рекао је Кан прошлог месеца за "Блумберг". "Када буду сигурни да неће, онда ће расписати изборе."

image