Свет

Сумња у резултат избора у Шпанији: Социјалисти траже поновно бројање гласова

Премијерова странка је претходно тражила од покрајинског изборног одбора да поновно прегледа гласачке листиће који су проглашени неважећим, што су они одбили због непостојања доказа о неправилностима
Сумња у резултат избора у Шпанији: Социјалисти траже поновно бројање гласова© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Социјалистичка партија премијера Шпаније Педра Санчеза затражиће од националног бирачког одбора да поново прегледа више од 30.000 гласова који су проглашени неважећим у региону Мадрида, пошто је изгубила место у парламенту – оно је припало Народној партији десног центра, што је одлучено после пребројавања листића Шпанаца који живе у иностранству, преноси "Блумберг".

Овај губитак компликује Санчезу пут до реизбора. Да би парламент изашао из ћорсокака у којем се налази, премијеру је потребан најмање један посланик из каталонске сепаратистичке партије Јунтс који су за сада уздржани.

Резултати гласања уживо и путем поште на општим изборима одржаним 23. јула донели су Народној странци 136 места, а социјалистима 122 у парламенту од 350 посланика. У необичном преокрету гласови у иностранству пребројани пет дана по затварању бирачких места помогли су Народној партији да отме једно место Санчезовим социјалистима у Мадриду.

Социјалисти желе да се поновним прегледањем гласачких листића који су проглашени неважећим смањи разлика од више од 1.000 гласова у односу на Народну партију у мадридском округу. Претходно је покрајински изборни одбор одбио исти захтев премијерове странке рекавши да нема доказа о неправилностима.

"Желимо гаранције. Има 30.000 неважећих гласова и желимо да их видимо", рекла је секретарка социјалиста из Мадрида Марта Бернардо за радио "Кадена сер".

Народна партија десног центра је освојила већину гласова на општим изборима, али не и довољно за формирање владе. Сматра се да Санчез има предност у односу на свог конзервативног противника Алберта Нуњеза Феиха у преговорима с мањим странкама да подрже његову струју у парламенту.

Ипак, Санчез се суочава с тешким преговорима с Јунтсом, који захтева референдум о независности и амнестију свог лидера Карлеса Пуџдемона, који је побегао из Каталоније након што је предводио неуспешан покушај отцепљења те регије 2017. године.

Ако ниједан лидер не успе да формира нову владу у наредним недељама, нови избори би уследили вероватно већ у децембру.

image