Свет

Избори у Шпанији: Нове препреке Санчезу, социјалисти изгубили место након бројања гласова исељеника

Социјалистичка партија премијера Педра Санчеза изгубила је једно од места које јој је додељено у Мадриду, које ће сада припасти Народној партији десног центра
Избори у Шпанији: Нове препреке Санчезу, социјалисти изгубили место након бројања гласова исељеникаGetty © Zowy Voeten

Већ компликовани изборни пејзаж Шпаније постао је ових дана много сложенији. Пребројавање 233.688 гласачких листића које су депоновали Шпанци који живе у иностранству – који се пребројавају пет дана након одржавања гласања – довело је до прерасподеле места у шпанском парламенту. Као резултат тога, Социјалистичка партија премијера Педра Санчеза изгубила је једно од места које јој је додељено у Мадриду, које ће сада припасти Народној партији десног центра, пише "Политико".

Народна странка сада треба да има 137 посланика у наредном сазиву; заједно са 33 посланика крајње десничарске странке Вокс и једним послаником који припада повезаној Наварској народној унији (УПН), десничарски блок би требало да контролише најмање 171 место - исти број као Санчез и његови коалициони партнери. Уколико Канарска коалиција ревидира свој став, који је против подршке било којој влади која укључује Вокс, конзервативни блок би могао да добије још једно посланичко место.

Ти бројеви не побољшавају шансе конзервативног лидера Алберта Нуњеза Феихоа да постане премијер. Чак и са додатним местом под контролом Народне странке, он и даље нема довољно подршке да превазиђе кључну просту већину гласова коју кандидат мора да освоји у парламенту да би формирао владу.

Али, са ситуацијом која је настала прерасподелом места, ионако узак пут премијера Санчеза до победе постао је много несигурнији, што чини могућност нових избора у Шпанији вероватнијом.

Пре губитка места у Мадриду, Санчезове опције да остане на челу шпанске владе укључивале су убеђивање националистичких и сепаратистичких посланика да подрже левичарску коалициону владу коју су формирале његова Социјалистичка партија и левичарска група Сумар, односно некадашњи Подемос. Комбиноване снаге тих партија и 153 посланика социјалиста и Сумара омогућиле би Санчезу да рачуна на 172 гласа у односу на нешто више од 170 колико је планирано да контролише десничарски блок. Све док је убеђивао каталонску сепаратистичку странку Јунтс да се уздржи, Санчез би имао више за него против и могао би да формира нову владу.

Али сада, са само 171 гласом, левичарски блок ће се суочити са најмање једнаким бројем десничарских посланика способних да одбију Санчесову понуду да остане премијер Шпаније. Више није довољно да Јунтс буде уздржан - Санчезу ће бити потребна подршка бар једног или потенцијално два посланика сепаратистичке партије.

Тврди круг на квадрат

Ако је већ било мало вероватно да се Јунтс уздржи, натерати странку да експлицитно подржи кандидата социјалиста тренутно се чини практично незамисливим.

"Политико" подсећа да шпанско правосуђе од 2017. године гони оснивача странке, бившег каталонског председника Карлеса Пуђдемона због његове улоге на референдуму о независности Каталоније. Као члан Европског парламента, Пуђдемон је успео да заобиђе напоре Мадрида да га изручи из Белгије, где живи у самонаметнутом егзилу. Али, у јуну му је највиши суд ЕУ одузео имунитет, а пре само неколико дана шпански тужиоци затражили су издавање новог налога за његово хапшење.

Почетком недеље Јунтс је рекао да ће преговарати са Санчезом само ако он пристане да прогласи потпуну амнестију за све учеснике референдума 2017. и обавеже се да ће одржати гласање о независности Каталоније.

"Странка којој је потребна наша подршка мораће да уложи напоре", рекла је актуелна посланица Јунтса Мирјам Ногуерас. "Ови преговори треба да се воде од једне до друге нације... Ствари неће бити као што су одувек биле".

Заменица шпанског премијера Марија Хесус Монтеро брзо је одбацила оба захтева, рекавши у уторак да Социјалистичка партија може преговарати само "у границама законитости утврђених шпанским уставом".

Одржавање нових националних избора готово сигурно би наштетило сепаратистичким партијама. Са изузетком баскијске групе ЕХ Билду, сви су изгубили места на гласању прошле недеље и вероватно ће изгубити још већу подршку ако приморају бираче да се врате на биралишта у децембру или јануару.

У суботу је Ракел Санс, портпарол Републиканске левице Каталоније, признала да је њена група почела да води дискретне разговоре са Јунтсом ради стварања "стратешког јединства" међу каталонским сепаратистима и избегавања поновних избора који "нису у интересу јавности".

Веза између два блока могла би да омогући конзервативном лидеру Феиху да изврши притисак на шпанског краља Фелипеа VI да га именује за свог кандидата за следећег премијера када се парламент поново састане следећег месеца.

Иако нема шансе да ће Алберто Нуњез Феихо успети да добије потребну подршку колега посланика, неуспела понуда у парламенту омогућиће му да на тренутак утиша неистомишљенике у својим редовима који су га позивали да се повуче након прошлонедељног резултата, у којем је Народна странка освојила највише гласова на изборима, али није успела да обезбеди места потребна за формирање владе.

Ипак, постоји могућност да ће довољно страначких лидера рећи краљу да подржавају Санчесову кандидатуру и да он има одржив пут да формира коалициону владу. Док се садашњи премијер ове недеље не оглашава, представници Социјалистичке партије ужурбано обављају неформалне разговоре са партнерима са циљем да се та подршка обезбеди у наредним недељама.

Без обзира на то да ли је кандидат Феихо или Санчез, у тренутку када један од њих не успе на првом гласању, почеће да тече рок од два месеца, на крају којег, како налаже шпански устав, краљ мора да распусти парламент и распише нове изборе.

То ново гласање морало би да се одржи 54 дана након што се законодавно тело закључи, тако да ако се не постигне договор у наредним месецима, Шпанци би поново изашли на биралишта крајем ове године или, што је вероватније, почетком 2024.

image