Свет

Лукашенко: Нуклеарно оружје је синоним за сигурност, не дај Боже да морамо да га употребимо

Белоруски лидер је нагласио да још нико није напао ни једну нуклеарну силу и подсетио да Белорусија има нуклеарну електрану, што је "јак безбедносни фактор"
Лукашенко: Нуклеарно оружје је синоним за сигурност, не дај Боже да морамо да га употребимо© Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Руско нуклеарно оружје стационирано у Белорусији представља најбоље средство одвраћања од евентуалних агресија на ту земљу, истакао је председник Белорусије Александар Лукашенко, преносе "РИА Новости".

"Нуклеарно оружје је синоним за сигурност. Не дај Боже да морамо да га употребимо. Надам се да до тога неће доћи", рекао је Лукашенко приликом посете једног од пољопривредних места у Брестској области.

"Не желим да мој народ ратује, нарочито не у моје време. То је страшна ствар. Не звецкамо оружјем, али смо спремни да бранимо нашу земљу сваки час", додао је Лукашено.

Нагласио је да још нико није напао ни једну нуклеарну силу и подсетио да Белорусија има нуклеарну електрану, што је "јак безбедносни фактор".

"Ако експлодира, не дај Боже, и они тамо у Европи ће видети последице и то добрано. Са оваквим стварима се мора веома опрезно", рекао је.

Белоруски председник се такође осврнуо и на ситуацију у Европи, напоменувши да се Сједињене Америчке Државе труде да униште Европу.

"Ми смо се нашли у сред међународне збрке. Цела Европа. Американци уништавају Европу. Велика Британија је њихово упориште. Са друге стране је ту Пољска, која ће нам направити још проблема. Не Пољаци, они су паметни људи, већ њихово руководство које је сасвим полудело", додао је Лукашенко.

Москва и Минск су се сложили да разместе тактичко нуклеарно оружје у Белорусији, рекао је руски председник Владимир Путин у марту и истакао да Русија неће кршити међународне обавезе и да ће учинити исто што САД раде деценијама размештајући своје тактичко нуклеарно оружје у Европи.

У јуну је председник Русије саопштио да су у складу са белоруско-руским плановима на територију Белорусије испоручена прва нуклеарна пуњења, а планови ће бити у потпуности спроведени до краја године.

Председник Белорусије је демантовао изјаве Вашингтона да су борци Вагнерове групе наводно напредовали до границе са Пољском.

"Чуо сам недавно да су Пољаци побеснели јер је наводно одред од 100 људи пошао према њима. Никакав одред приватне војне компаније ' Вагнер' од 100 људи није кренуо ка њима. А ако и јесте, само да би пренео борбено искуство бригадама белоруске армије који се налазе у Бресту и Гродну", рекао је.

Вагнерови борци, који су стигли у републику, и даље се налазе у привременом кампу, додао је.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки је крајем јула изразио забринутост да ће борци Вагнера из Белорусије да пређу у Пољску, претварајући се да су илегални мигранти. Премијер Пољске тврди да је наводни потез "несумњиво корак ка предстојећем хибридном нападу на пољску територију".

Лукашенко је пре тога, на састанку са руским председником, рекао да су Вагнеровци, који су премештени у Белорусију, "почели да га напрежу", јер, према његовим речима, желе да оду на Запад, "у екскурзију у Варшаву и град Жешув" у Пољској, алудирајући на њихове војне амбиције. Њихово расположење је, како је рекао, "лоше", због чега он не жели да их премести на другу локацију из центра Белорусије.

image