Свет

Моравјецки: Група "вагнероваца" се приближила граници са Пољском

"Вагнеровци" ће највероватније бити прерушени у белоруске граничаре и помоћи ће илегалним мигрантима да дођу на пољску територију и дестабилизују Пољску, рекао је премијер Пољске
Моравјецки: Група "вагнероваца" се приближила граници са ПољскомGetty © Photo by Territorial Defence Forces of Poland's Ministry of National Defence via Getty Images

Група од 100 војника из руске приватне војне компаније "Вагнер" приближила се белоруском граду Гродно, близу границе са Пољском, изјавио је данас пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Премијер Пољске тврди да је наводни потез "несумњиво корак ка предстојећем хибридном нападу на пољску територију".

"Ситуација постаје све опаснија... "Вагнеровци" ће највероватније бити прерушени у белоруске граничаре и помоћи ће илегалним мигрантима да дођу на пољску територију и дестабилизују Пољску", рекао је Моравјецки на конференцији за новинаре у Гливицама, на западу Пољске, пренео је Ројтерс.

Они ће највероватније покушати да уђу у Пољску претварајући се да су илегални мигранти и то представља додатну претњу, истакао је Моравјецки, не наводећи извор својих информација.

Пољска је раније овог месеца почела да премешта више од 1.000 војника на исток земље услед све веће забринутости да би присуство "вагнероваца" у Белорусији могло би да доведе до повећања напетости на граници.

Антон Мотолко, оснивач белоруског опозиционог пројекта Хајун који прати војну активност у земљи, рекао је за Ројтерс да његова група није видела никакве доказе о томе да се припадници "Вагнера" приближавају Гродну.

Град има потенцијално значајан положај с обзиром да је у близини коридора Сувалки, стратешког појаса дуж пољско-литванске границе, која дели Белорусију од руске енклаве Калињинграда.

image