Свет

Произвођачи оружја у централној Европи очајнички траже раднике како би испунили украјинске захтеве

Украјина "сагорева" муницију коју им шаљу западни савезници, а произвођачи оружја муку муче да одговоре на појачану потражњу
Произвођачи оружја у централној Европи очајнички траже раднике како би испунили украјинске захтевеGetty © Marco Di Lauro / Stringer

Од изградње станова за новозапослене до бесплатних оброка искусним пензионисаним радницима, произвођачи оружја у централној Европи покушавају да се изборе највећом потражњом од краја Хладног рата.

Суочени са неким од најтежих тржишта рада у Европи, произвођачи оружја у Пољској и Чешкој покрећу или проширују програме за запошљавање и обуку нових радника након што је сукоб у Украјини довео до нагле потражње за њиховим производима.

Наменска индустрија у централној Европи производи оружје, гранате и друге војне опреме најбржим темпом од пада Берлинског зида, док компаније убрзавају производњу да би снабделе Украјину и подмириле глобалну потражњу у тренутку када земље повећавају потрошњу на одбрану.

Чешки произвођач муниције и артиљеријских граната "СТВ груп" постигао је договор са градом који је најближи њиховој највећој фабрици у Поличкој, око 200 километара југоисточно од Прага, да финансирају изградњу станова за новозапослене, рекао је Ројтерсу председник компаније Давид Хац.

Компанија је такође почела да нуди оброке пензионисаним радницима у кантини како би могли да поделе своје знање о недавно поново покренутим линијама за производњу муниције из совјетског доба за Украјину, додао је он.

"Ова неформална размена идеја има одличне и тренутне ефекте на ефикасност производних процеса, посебно када поново покрећете производњу производа који су већ дуже време ван производње", објаснио је Хац.

Чешка и Пољска су у јуну имале најниже стопе незапослености у Европској унији - 2,7 одсто, што је знатно испод просечне стопе незапослености у ЕУ од 5,9 одсто за исти период, показују подаци "Евростата".

Јиржи Хинек, председник и извршни директор Удружења одбрамбене и безбедносне индустрије (ДСИА) Чешке, рекао је за Ројтерс да би недостатак радника могао да потисне производњу из централне Европе. Уз довољно радне снаге и материјала, чешке компаније би могле да повећају производњу и до 20 одсто, оценио је он.

Удружење, које представља више од 160 компанија, саопштило је да извоз чини око 90 одсто индустријске производње оружја и војне опреме.

Од тога, Хинек је проценио да су испоруке војне опреме Украјини чиниле 40 одсто извоза.

Како потражња буде расла, потреба за млађим радницима са техничким вештинама ће се само интензивирати да би индустрија која зависи од иновација наставила да расте, додао је Хинек.

"Имамо остарелу популацију, остареле истраживаче, програмере, иноваторе, техничаре и научнике... Потребан нам је раст, али немамо одакле да узмемо раднике", објаснио је он.

Чешки произвођач експлозива "Екплосиа" – који запошљава око 600 радника и остварио је рекордних 1,2 милијарде круна (55 милиона долара) прихода прошле године – саопштио је Ројтерсу да проширује сарадњу са локалним универзитетима и убрзава аутоматизацију како би надокнадио недостатак радника у компанији, која је позната по производњи пластичног експлозива "семтек".

Пољска војна технолошка компанија "ВБ груп" почела је прошле године да у већем обиму запошљава жене на производним тракама до недавно "резервисаним" за мушкарце. Компанија – која запошљава више од 2.000 људи и која је остварила 602 милиона злота (150 милиона долара) прихода прошле године – производи беспилотне летелице и ракетне системе.

"Са повећањем поруџбина морали смо да променимо систем производње", рекао је портпарол компаније Ројтерсу.

Средња Европа представља важан коридор за украјинску војску. Од 29 држава које су испоручиле главно оружје 2022. године, Пољска и Чешка су чиниле више од 20 одсто укупног украјинског увоза оружја по обиму, према подацима Стокхолмског међународног института за истраживање мира.

image