Свет

Папа именује представника за "повратак украјинске деце"?

Чинимо све што је у нашој моћи да сваки члан породице који захтева повратак своје деце то може да уради, казао је поглавар Католичке цркве
Папа именује представника за "повратак украјинске деце"?Getty © Photo by Antonio Pedro Santos - Pool/Getty Images

Папа Франциско би могао да именује специјалног представника за "повратак украјинске деце из Русије", пише шпански католички лист "Вида нуева".

"Најзначајнији напредак који је направљен односи се на повратак украјинске деце у њихову земљу. Чинимо све што је у нашој моћи да сваки члан породице који захтева повратак своје деце то може да уради. Мислим да ћу именовати сталног представника који ће бити веза између руских и украјинских власти", казао је папа.

Руска комесарка за права детета Марија Лвова-Белова саопштила је раније да је њена канцеларија омогућила поновно уједињење 25 деце са њиховим рођацима који живе у Украјини и другим земљама.

Претходно је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да украјинска деца која се налазе у Русији могу да се врате родитељима ако се појаве и ако Русија добије такав захтев од њих. 

Према његовим речима, "сва деца која су сада на руској територији су позната, нико им не крије имена и места где се налазе". 

Шеф руске дипломатије је додао да "ако та деца имају родитеље или директне сроднике, имају пуно право да ту децу преузму", истакнувши да се неколико десетина украјинске деце већ вратило својим рођацима.

image