Русија

Камп "Артек" на Криму: Путинов "логор", или дечји рај на земљи

Од малог кампа, ово здање "Артек" се претворило у земљу детињства - комплекс од десет кампова са развијеном инфраструктуром
Камп "Артек" на Криму: Путинов "логор", или дечји рај на земљиwww.globallookpress.com © Server Amzayev/Russian Look

Трагом вести када је Међународни кривични трибунал (МКТ) у Хагу издао налог за хапшење председника Руске Федерације Владимира Путина, због наводних ратних злочина у Украјини, тачније због "противправне депортације и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине Руској Федерацији, на штету украјинске деце", истражили смо то чувено место "злочина", где је руска власт наводно одводила украјинску децу без родитељског старања.

Како су западни медији навели, руски председник "одводи украјинску децу у руски дечји логор 'Артек' на Криму, где их уче да певају руску химну а затим их усвајају".

Најстарији дечји камп у свету "Артек", који годишње посети више од 2.000 деце из свих земаља света, налази се на Криму, на једном од најлепших места на обали Црног мора. Деца у овом кампу имају прилику да уче и раде, почев од уметности па све до најразличитијих спортова.

Чувени камп основан је 1925. Године и само су привилегована деца из Совјетског Савеза и других комунистичких земаља имала прилику да у њему бораве. Овај у почетку мали камп, који се налази на 12 км од познатог јужног приморског летовалишта Јалта, претворио се у читаву земљу детињства - комплекс од десет дечјих кампова са развијеном инфраструктуром.
Простире се на 218 хектара и заузима седам километара обале дуж Црног мора.

Директор центра Алексеј Каспржак раније је изјавио да је, за све ове године центар окупљао децу са свих страна света, упркос потешкоћама у свету "одраслих".

"Ми не желимо да деца буду таоци проблема одраслих, одлазак деце у овај камп није политичка одлука, већ је то место где деца могу да се друже са својим вршњацима, и упознају са руском културом. Реч је о светском дешавању, а не о компликованом политичком инструменту", рекао је он.

И талентована српска деца гости кампа

Директор ”Артека” Алексеј Каспржак једном приликом је изјавио да је, за све ове године центар окупљао децу са свих страна света, упркос потешкоћама у свету "одраслих".

"Ми не желимо да деца буду таоци проблема одраслих, одлазак деце у овај камп није политичка одлука, већ је то место где деца могу да се друже са својим вршњацима, и упознају се са руском културом", рекао је.

Имајући у виду огромну површину на којој се камп простире, Касрпжак је рекао да је реч, практично, о једном дечјем граду, у коме су представљене многе државне, приватне и невладине организације, а свака од њих организује разноразне конкурсе на којима деца могу да учествују. Камп је предвиђен за децу школског узраста, а целокупан програм боравка траје 21 дан.

Деца у току три недеље кампа похађају различите наставе и тренинге из дисциплина које сами изаберу. У сваком тренутку се у кампу налази више од 3.500 деце, које се баве од мозаика, преко цртања, до музике, а поред тога, могу се бавити и спортом, од једрења до летења.

Пре неколико година, 25 ученика из Србије посетило је овај међународни камп, тачније њих 15 из новосадске и 10 из алексиначке гимназије. Kао једна од компанија која активно подржава популаризацију руског језика, НИС је својим програмом "Енергија знања" помогао овај пројекат одласка ученика у Русију.

Историја кампа - "пионирска ватра" и сузе на растанку

На кримској обали Црног мора, "Артек" је постао симбол совјетског пионирског покрета. Те 1925. године совјетске власти су, забринуте за здравље становништва након револуције, разорног грађанског рата и глади, основале санаторијум за опоравак деце оболеле од туберкулозе. Први камп се састојао од само 80 малишана који су боравили у шаторима у области реке Артек у близини града Гурзуф, на југу Крима. И тако је започела историја легендарног дечјег кампа "Артек".

Неколико година касније, појавиле су се прве зграде за децу. Период од 1960. до 1970. се сматра златном ером "Артека". Камп је тада достигао међународни ниво и угостио на хиљаде деце из целог Совјетског Савеза, као и из пријатељских социјалистичких земаља.

Поред елитних чланова младих пионира и деце чији су родитељи на високим функцијама, камп је угостио и неке од највећих светских имена: Фидел Kастро, Хо Ши Мин, Џавахарлал Нехру, Индира Ганди, Михаил Горбачов, Никита Хрушчов и многи други. Совјетски космонаут Јуриј Гагарин посетио је камп неколико пута, а своје одело поклонио је музеју у "Артеку". У кампу је боравила и Kлементина Черчил, супруга Винстона Черчила, као и деца сиријског председника Башара ал Асада.

Артек је организовао и међународна спортска такмичења за децу, као и заједничке совјетске пионирске сусрете и митинге, док је стадион могао да прими до седам хиљада гледалаца.

Читав дан је био организован према строгом распореду. Буђење је почињало у 8 ујутро, уз гласну музику која је свирала по целом кампу. Пионирска труба постала је још један симбол "Артека". Звук трубе је означавао буђење и време за спавање, а пионири би такође трубили у подне, али и у свим важним приликама. Јутро би почињало са разгибавањем, затим ако није било много вруће, деца су време проводила на плажи.  Између осталог, бавили су се шахом, бродоградњом, аутомобилским моделарством, сликањем…. 

Последње вече имало је лепу традицију "пионирске ватре", где се деца на одласку окупљају око ватре, разговарају и певају песме. И, наравно, ниједно камповање није могло да се заврши без суза. Готово свако од њих је пожелео да се врати на ово место.

Русија вратила кампу стари сјај

Након распада Совјетског савеза, камп је прешао под украјинску контролу и почео полако да губи на својој величанствености. Зграде су почеле да пропадају, а локални привредници су продавали алкохол у просторијама "Артека". На срећу, 2014. започео је нови живот.

"Пре неколико година камп је био у очајном стању, а огромну површину украјинске власти нису биле у стању да финансирају и одржавају", присетио се садашњи директор кампа и додао да је нова руска администрација на Kриму имала за циљ да му поврати некадашњи славу.

У периоду од 2014. до 2018. Русија је инвестирала 171 милион долара како би оживела легендарни камп, који сада има два базена, шест трпезаријских сала, 15 спортских терена, три тениска терена, алпинистички зид за пењање... Од десет комплекса у кампу, девет је обновљено и функционално. У кампу постоји и школа која ради током целе године, да они који посете камп, не губе часове.

Данас, 21-дневни боравак у "Артеку" је награда за надарену децу, као што је било и у совјетским временима. Деца од осам до 17 година из свих крајева Русије могу да се пријаве онлајн преко сајта који је почео да ради 2017. И деца из иностранства могу да дођу у камп, пријавом путем сајта или да добију бесплатан ваучер освајањем једног од међународних такмичења које организују партнери "Артека".

Под надзором руског министарства просвете, Артек има за циљ стварање генерације нових лидера. У кампу не постоји идеологија, за разлику од совјетских времена, већ се труде да децу науче да доносе одлуке и науче да живе у мултикултуралном свету.

"Наш циљ је да привучемо што више деце и да изградимо свет будућности без граница. Учимо децу да живе у мултикултуралном и мултинационалном окружењу", поручио је директор Kаспржак.

Из свега приложеног, "Артек" је свакако све супротно од онога што тврде западни медији. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније је изјавила да сва украјинска деца која ни на који начин нису заштићена и која су била у зони борбених дејстава, добила су помоћ од руског омбудсмана за децу Марија Лвова Белова, која је нагласила да чим се пронађу родитељи, деца ће им одмах бити предата". 

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја такође се осврнуо на ово питање, рекавши да је Русија спремна да украјинску децу врати у Украјину када тамо услови буду безбедни. 

image
VV inauguration
banner