Свет

Британија блокирала обраћање руске комесарке за права детета у УН: Све што има нека каже у Хагу

Међународни суд у Хагу издао је налог за хапшење дечје омбудсманке Марије Лвове-Белове
Британија блокирала обраћање руске комесарке за права детета у УН: Све што има нека каже у ХагуGetty © Pool / Pool

Британија је блокирала веб-пренос неформалног састанка Савета безбедности УН о Украјини на којем би требало да говори руска комесарка за права детета коју Међународни кривични суд у Хагу оптужује за наводне ратне злочине.

Тема раније договореног састанка је "евакуација деце из зоне сукоба", а из Москве је саопштено да ће се у дискусију, виртуелно, укључити и комесарка Марија Лвова-Белова. Пошто се неформални састанци не одржавају у сали Савета безбедности, свих 15 чланица мора да се сагласи да дозволи веб емитовање скупа, наводи "Гардијан".

Међународни кривични суд са седиштем у Хагу издао је прошлог месеца налог за хапшење руског председника Владимира Путина и Лвове-Белове, оптужујући их за незаконито депортовање деце из Украјине и противзаконито пребацивање људи у Русију из Украјине.

"Не треба да јој се приушти платформа УН за ширење дезинформација", наводи се у саопштењу портпарола британске мисије УН. "Ако жели да оправда своје поступке, може то да учини у Хагу".

Дипломате кажу да је реткост да се интернет пренос у УН блокира. Међутим, наводи британски лист, Кина је прошлог месеца блокирала веб пренос неформалног састанка Савета безбедности о кршењу људских права у Северној Кореји који су сазвале САД.

Лвова-Белова је раније рекла да је спремна да пошаље децу назад у Украјину, ако њихове породице то затраже.

Украјина оптужује Русију да је "отела" више од 16.000 деце од почетка Специјалне војне операције у фебруару прошле године. Русија каже да "спасава" децу из зона борбених дејстава и да има успостављену процедуру да се она поново споје са својим породицама.

Лвова-Белова је новинарима рекла да је није контактирао "ниједан представник украјинских власти" у вези са депортованом децом од почетка сукоба и позвала родитеље да јој се обрате мејлом. "Пишите ми... да нађем ваше дете", рекла је.

Заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански прокоментарисао је рампу Британије рекавши да ће "Русија од сада блокирати веб преносе свих сличних састанака Уједињених нација позивајући се на 'клаузулу о цензури Велике Британије'".

Према извештају који је у уторак објавила канцеларија Лвове-Белове, 16 деце из девет породица поново је спојено са својим украјинским рођацима од 29. марта.

Она је одбила да објави комплетан списак украјинске деце доведене у Русију.

Према извештајима, 380 украјинске сирочади смештено је у хранитељске породице у Русији, укључујући 22 малолетника који су пронађени у Маријупољу.

Лвова-Белова је рекла да су усвојеној деци дато руско држављанство док су задржали украјинско.

image
VV inauguration
banner