Свет

Још један Американац? Европска комисија има новог фаворита за место главног економисте ЕУ

Флоријан Едерер је новопечени амерички држављанин, али такође и Аустријанац и није радио за велике технолошке компаније
Још један Американац? Европска комисија има новог фаворита за место главног економисте ЕУGetty © Sean Gallup / Staff

Две недеље након што је Фиона Скот Мортон натерана да се повуче из трке за главног економисту Генералног директората Европске уније за конкуренцију због тога што је Американка, појавио се само један нови кандидат — и то држављанин САД.

Али, Флоријан Едерер је Аустријанац по рођењу. Постао је Американац тек у мају, након што прошле године није испунио услов држављанства за место главног економисте у Федералној трговинској комисији.

Едерер је био вољан да оде до краја како би имао отворене опције. "Аустрија је веома, веома веома рестриктивна у својим аранжманима о двојном држављанству", рекао је он за "Политико". Да би задржао аустријско држављанство, био је подвргнут "прилично тешкој процедури, укључујући досије од 70 страница који описује мој допринос економији и политици конкуренције и зашто је у интересу Републике Аустрије да постанем држављанин САД".

Упорност му се, изгледа, исплатила, јер се сада нашао у јакој позицији да постане главни економиста одељења ЕУ за конкуренцију. Осим националности, Скот Мортон је критикована јер је радила као консултант за велике технолошке фирме. Насупрот томе, Едерер се углавном држао академске заједнице и избирљив је у погледу сукоба интереса.

"Нисам радио консултације за ниједну од великих технолошких фирми", каже он. "Важно је да економисти буду веома отворени и да обелодане свој досадашњи рад као консултанти или као вештаци. Тога је тренутно премало". Међутим, рекао је да је забринутост око Скот Мортон можда била пренаглашена и да је пажња требало више да се фокусира на "огромну стручност коју она доноси у посао".

То сугерише да би Едереров пут требало да буде јасан, ако шефица ЕУ за конкуренцију Маргрета Вестагер и њен тим одлуче да је он најбољи кандидат за тај посао. У време именовања Скот Мортон није било других јаких кандидата, рекли су тада званичници ЕУ, тако да је терен вероватно прилично празан. Ипак, неки кандидати су се можда уздржали, знајући да је Вестагер фаворизовала Скот Мортон, што значи да би могли да поднесу апликације у наредним недељама сада када је процес прописно отворен.

За сада је, међутим, Едерер једини познати кандидат. Каже да су му се обратили званичници из Директората и да је врло рад да преузме улогу главног економисте. ЕУ је "глобални лидер у примени конкуренције", каже он.

Едерерова кандидатура је добро примљена у антимонополској заједници ЕУ. "Ово је веома добра вест и надам се да он није једини веома добар кандидат", рекао је Масимо Мота, који је пре деценију обављао функцију главног економисте.

Флоријан Едерер постао је професор на Бостонском универзитету ове године након 10 година рада на Јејлу. Урадио је опсежно истраживање о убиственим аквизицијама, где етаблиране компаније дају мало богатство за иновативне старт-апове, елиминишући их пре него што постану озбиљна конкуренција.

image