Свет

Макронов шамар Америци: Како је из Брисела избацио кадар Вашингтона

Након недељу дана, и жестоког јавног противљења председника Француске Емануела Макрона, амерички економиста Фиона Скот Мортон је повукла кандидатуру
Макронов шамар Америци: Како је из Брисела избацио кадар Вашингтона© Tanjug/AP Photo/Francois Walschaerts

Именовање бирократа у Европској унији углавном је техничка ствар, међутим, Брисел је покушао да од америчког кадра направи једног од својих најмоћнијих економиста.

За свега неколико дана избор америчког експерта за борбу против монопола Фионе Скот Мортон за водећег економисту ЕУ за конкуренцију претворио се у велику геополитичку грешку због које је Француска покренула резервну акцију против ЕУ и довела у питање статус једне од највиших чиновника Брисела, комесарке за конкуренцију и потпредседнице Европске комисије Маргарете Вестагер.

Победила је Француска, наводи "Политико". Након недељу дана, и жестоког јавног противљења председника Француске Емануела Макрона, Мортонова је превентивно повукла кандидатуру.

Ово повлачење означава победу Француске, и представља подсетник на огромну моћ коју Француска има у ЕУ. Међутим, ово може бити штетан корак за Вестагер. Њен несрећни потез да именује Мортонову долази у тренутку када покушава да добије политичку подршку за именовање на чело Европске инвестиционе банке. Иако Француска нема право вета, њена подршка је свакако кључна.

Иако је изгледало да се читава афера око Мортонове збила у само неколико дана, заправо се полако развијала месецима, само то нико није приметио, пише "Политико".

Догађаји су се низали од почетка марта, када се састао Колегијум комесара, групе од 27 комесара земаља чланица ЕУ укључујући и Вестагер, да расправља о именовању новог главног економисте због очекиваног пензионисања Пјера Режибоа.

Тим Вестагерове је најавио да ће одбацити правила која захтевају да кандидат буде држављанин ЕУ. Званичници блиски процесу инсистирају на томе да та измена није начињена као уступак да би се олакшало именовање Мортонове, већ да би се обезбедио најбољи избор кандидата.

Група невладиних организација такође је писала Европској комисији противећи се предложеном именовању. Тек када се колегијум комесара састао 11. јула и одобрио именовање, Француска се побунила.

Француски комесар за ЕУ, шеф тржишта Тјери Бретон, реаговао је бесно. Трудио се да створи коалицију која подржава француску страну и обезбедио потписе пет комесара у писму против именовања.

Француска брига била је првенствено везана за националност, односно постављање Американке на тако високо политичко место, имајући у виду да је Мортонова раније радила за велике америчке технолошке компаније.

Ово питање је прерасло у огромну вест у домаћој француској јавности, лидерка крајње деснице Марин Ле Пен и шеф крајње левице Жан-Лик Меланшон осудили су именовање.

Макрон је свој став рекао на самиту у Бриселу, осудивши именовање, што је запечатило судбину Мортонове.

"Политико" упозорава да повлачење именовања не мора бити једина последица. Трајну штету може да претрпи Вестагер, јер је њен тим требало да каже француској влади да разматрају кандидатуру Мортонове.

За данску комесарку, контроверза није могла да дође у горем тренутку, јер је требало да се бори за челну позицију у Европској инвестиционој банци. Кандидатима је потребна подршка одбора гувернера банке, кога у суштини чине министри финансија 27 земаља чланица.

О тој теми је требало да се расправља у септембру, када се министри финансија окупе. Кандидатура Вестагерове није осигурана, наводи "Политико" позивајући се на своје изворе.

Спекулише се у вези са Надиом Калвињо, шпанском министарком економије, која би могла са остане без функције након одржаних избора у Шпанији. Она се раније кандидовала за председницу Еврогрупе, коју чине министри финансија из земаља које користе евро.

image