Свет

Талентована, али Американка: Фиона Скот Мортон одбила посао у Европској комисији

Од самог почетка, каријера Фионе Скот Мортон, свакако бриљантна, натерала је многе званичнике да се тргну, огорчени доласком Американке која је саветовала технолошке гиганте, на ту стратешку позицију
Талентована, али Американка: Фиона Скот Мортон одбила посао у Европској комисијиGetty © Carl Court

После неколико дана полемике, Европска комисија ипак неће ангажовати Американку на позицију главног економисте Генералног директората Европске уније за конкуренцију, наводи "Фигаро".

Kомесарка задужена за конкуренцију Маргрете Вестагер, објавила је на Твитеру да је Фиона Скот Мортон одлучила "да не прихвати ту позицију".

"Почаствована сам што сам изабрана. Међутим, с обзиром на политичку полемику која је настала због избора некога ко није Европљанин за то место, одлучила сам да је најбоље да се повучем и да не прихватим понуду за посао", написала је професорка економије на Јејлу у поруци коју је европска комесарка поделила на Твитеру и пожелела све најбоље тиму Маргрете Вестагер.

Европска комесарка је додала да прихвата ту одлуку са жаљењем и да се нада да ће Скот Мортон наставити да "изванредним способностима врши притисак на доследну примену правила о конкуренцији".

Пораз Европске комисије

С друге стране, многи европски представници су поздравили ту вест.

"Задовољни смо одлуком којом се чува европски дигитални суверенитет", оценили су из кабинета француског министра за дигиталну транзицију и телекомуникације. 

Француска посланица у Европском парламенту Стефани Јон-Куртен поручила је да "поздравља одлуку Фионе Скот Мортон да повуче кандидатуру".

"Ово је само први корак: сада морамо да расветлимо процес који је довео до овог ангажовања", рекао је њен колега Франсоа Гзавије-Белами. 

Екологиста Карима Дели истакла је да је Европска комисија до краја бранила њену кандидатуру, док је ЕП био јединствен у ставу. 

"То је пораз Европске комисије и велика победа француских интереса", поручили су из странке "Национално окупљање". 

Тројански коњ великих компанија

Од самог почетка, каријера Фионе Скот Мортон, свакако бриљантна, натерала је многе званичнике да се тргну, огорчени доласком Американке која је саветовала технолошке гиганте, на ту стратешку позицију. Неки су оценили да је реч о "тројанском коњу великих компанија", преноси лист. 

Последњих дана контроверза је добила другу димензију, пошто су посланици Европског парламента и француски званичници критиковали Брисел. И сам Емануел Макрон је изјавио да је "сумњичав" по питању тог именовања.

На саслушању пред Европским парламентом, комесарка Маргрете Вестагер је правдала свој избор, истичући да "нема много људи на свету који би одговарали тој веома специфичној улози".

Она ће сада морати поново да покрене процес како би пронашла другог једнако талентованог кандидата, али овог пута европског, закључује "Фигаро". 

image