Свет

Ко су немачки радикални монархисти и зашто су (поново) у центру пажње?

Екстремно десна група монархиста у Немачкој, која доводи у питање легитимитет немачке државе, последњих месеци нашла се у центру пажње
Ко су немачки радикални монархисти и зашто су (поново) у центру пажње?Gettyimages.ru © Keystone / Stringer

Екстремну десницу у Немачкој не чине само бесни млади мушкарци са обријаним главама, бејзбол палицама и црним чизмама, пише у тексту за британски "Спектејтор" историчарка Катја Хојер. Поред ове, лако уочљиве категорије екстремиста, постоји још једна, која се на први поглед не може тако лако приметити. Покрет "Грађана рајха" (Reichsbürgerbewegung) окупља наизглед узорне грађане: професоре, академике, рачуновође; многи од њих су средовечни људи, па чак и пензионери. Сви они уједињени су око само једне идеје: да актуелна немачка влада није легитимна.

Припадници овог покрета сматрају да Немачко царство, које се распало након Првог светског рата, никада није званично укинуто, односно да и даље представља једну легитимну власт у Немачкој. За њих, такозвана Новембарска револуција из 1918. године, током које је кајзер Вилхелм II био приморан да абдицира, представља пуч без правне основе. Самим тим, све владе које су водиле Немачку у последњих стотинак година – почевши од Вајмарске републике и закључно са актуелном савезном владом – нису легитимне и немају права на постојање. Немачки Бундестаг зато се може – и мора – срушити, па чак и уз употребу силе ако је то неопходно.

Иако је овај облик радикалног монархизма поприлично ретка појава, монархиста је у Немачкој увек било. Око 10 одсто Немаца подржава поновно увођење монархије, док овај број расте на близу 20 одсто међу популацијом млађом од 34 године.

Седамдесетпетогодишња Елизабет Р, ухапшена прошлог месеца, није обична немачка старица. Ова некадашња наставница оптужена је за ковање плана рушења актуелне немачке владе и успостављања монархије. Тужилац тврди да је она члан терористичког крила "Грађана рајха" познатог под називом "Уједињене патриоте", које већ неко време покушава да набави оружје и експлозиве. Један од њених наводних сарадника, 54-годишњи рачуновођа Свен Б, хапшен је у априлу када је полиција у његовом подруму пронашла СС униформе и аутоматску пушку "Калашњиков".

Он је на суду признао да је планирао да киднапује министра здравља Карла Лотербаха, творца немачке  политике затварања током пандемије корона вируса. План је наводно укључивао и ликвидацију чланова Лотебаховог обезбеђења. Следећи потез групе био би проглашење Устава из 1871, године немачког уједињења, након чега би морали да пронађу адекватног "вршиоца дужности" најважнијих функција, укључујући и царску.

За крај, план је предвиђао и нападе на енергетску мрежу који би довели до прекида снабдевања струјом широм земље, како би се направио хаос током кога би "нове власти у Немачкој могле да започну свој посао." Свен Б. је наводно рачунао да ће бар део немачке војске и полиције стати на страну монархиста.

"Грађани рајха" нису једина група у Немачкој која заступа рестаурацију монархије. Организација "Вечни завет" (Ewiger Bund), на пример, издаје пасоше Немачког царства на којима покушава да добије печат аристократских породица, како би их "легитимисала". Многи од њих сматрају да је пруски принц Георг Фридрих, чукунунук кајзера Вилхелма II, легитимни владар Немачке.

Актуелни немачки Устав из 1949. године, донет по окончању савезничке окупације након Другог светског рата, стриктно забрањује промену политичког система ове државе. Ова такозвана "вечна клаузула" довела је до тога да немачка полиција помно прати политичко деловање великог броја група које сматра "екстремним", укључујући ту и неке парламентарне партије, попут Алтернативе за Немачку. За оне који већ гаје резерве према државним институцијама, оваква "хиперактивност" полиције често може да делује контрапродуктивно, односно да их додатно радикализује. Репресија од "чудних" људи може створити опасне, закључује ауторка текста.

image