Свет

Председник свргнуте владе Нигера не верује у информације о присуству "Вагнера" у тој земљи

Премијер је прокоментарисао наводе појединих медија да су Вагнерове снаге можда у Нигеру или близу његових граница на територији Малија
Председник свргнуте владе Нигера не верује у информације о присуству "Вагнера" у тој земљи© Tanjug/ AP Photo/Christophe Ena

Председник свргнуте владе Нигера Ахмуду Махамаду, који се у време пуча затекао у Паризу, оценио је као немогуће информације о присуству бораца "Вагнер" групе у тој земљи.

"Не могу да потврдим њихово присуство. Верујем да је то немогуће“, рекао је премијер синоћ саудијском ТВ каналу "Ашарк њуз".

Он је тако прокоментарисао наводе појединих медија да су Вагнерове снаге можда у Нигеру или близу његових граница на територији Малија.

"На граници између Малија и Нигера нема "Вагнерових" снага, тамо постоје исламистичке групе. Да бисте прешли границу, прво морате да уништите ове групе, што се није догодило током четири протекле године", додао је он, преноси ТАСС.

Побуњена група нигерске војске објавила је 26. јула на телевизији смену Мохамеда Базума са места председника, затварање државних граница, увођење полицијског часа, суспензију Устава и забрану деловања политичких партија.

За управљање државом формиран је Национални савет за заштиту отаџбине, на чијем челу је генерал Абдурахман Тијани.

У међувремену, према речима званичника те земље, свргнути председник је "доброг здравља" и разговара телефоном са лидерима и представницима влада других земаља, али му није дозвољено да напусти своју резиденцију.

На ванредном самиту 30. јула, лидери Економске заједнице западноафричких држава (ЕКОВАС) затражили су да побуњеници који су преузели власт у Нигеру одмах ослободе и врате председника Мохамеда Базума на функцију и поврате уставни поредак у земљи.

Западноафричка заједница је запретила да ће предузети акцију против побуњеника и није искључила употребу силе, а рок за испуњење услова је истекао у понедељак.

image
VV inauguration
banner