Свет

Затворен ваздушни простор изнад Нигера: Пронела се вест да страна земља планира интервенцију

Сајт за праћење летова Флајт радар 24 показује да је небо изнад Нигера без авиона, преноси Би-Би-Си
Затворен ваздушни простор изнад Нигера: Пронела се вест да страна земља планира интервенцију© Tanjug/AP Photo/Jerome Delay, File

Војна хунта у Нигеру затворила је ваздушни простор у земљи пошто је истекао ултиматум Економске заједнице западноафричких нација (ЕКОВАС), која је најавила употребу силе ако свргнути председник не буде враћен на власт, док западни медији сазнају да западноафричке земље још нису спремне за интервенцију.

Хунта, која је крајем јула свргнула с власти председника Мохамеда Базума, затворила је ваздушни простор тврдећи да једна "страна држава" спрема инвазију на њену територију, без прецизирања о којој држави је реч, преноси ТВ канал Ал Арабија.

Сајт за праћење летова Флајт радар 24 показује да је небо изнад Нигера без авиона, преноси Би-Би-Си.

Раније је заједница дала рок од недељу дана да се свргнути председник Мохамед Базум врати на власт у Нигеру, а у супротном је најавио да ће употребити силу да успостави уставни поредак.

ЕКОВАС још није довољно спреман да употреби војну силу против побуњеника у Нигеру, пише "Волстрит џорнал" цитирајући речи високо позиционираног команданта једне од западноафричких земаља.

Рок који је ЕКОВАС дао војној хунти у Нигеру истекао је у недељу, када није био примећен покрет западноафричких снага, наводи "Волстрит џорнал".

"У овом тренутку, ми треба да оснажимо наше јединице пре него што будемо учествовали у таквој војној акцији", рекао је неименовани командант за амерички лист, преноси ТАСС.

Додао је да успех било које војне акције зависи од добре припреме.

Пуч у Нигеру осудила је међународна заједница, укључујући бившег колонијалног владара те афричке државе Француску, као и остатак ЕУ, САД и УН.

image