Свет

Русија забранила америчку НВО због саботаже гасовода Снага Сибира 2

Организација "Алтај" позива на донирање новца за истраживања животне средине, који треба да докаже наводно штетно дејство гасовода, као и за пропагандни рад у руском и међународном друштву
Русија забранила америчку НВО због саботаже гасовода Снага Сибира 2© Tanjug/AP Photo

Русија је данас оптужила америчку невладину организацију "Алтај проџект" за саботажу изградње огромног гасовода до Kине Снага Сибира 2 и означила је као "непожељну", преносе "РИА Новости".

"На основу резултата истраживања, одлучили смо да признамо активности стране невладине организације 'Алтај проџект' (САД) као непожељне на руској територији. Kључни правац рада организације је саботирање изградње гасовода Снага Сибира 2", саопштило је Генерално тужилаштво Русије.

Напомиње се да та организација позива на донирање новца за истраживања животне средине, који треба да докаже наводно штетно дејство гасовода, као и за пропагандни рад у руској и међународној јавности, чија је сврха да се пренесе теза о потреби "борбе за света места" у Републици Алтај. 

Додаје се да се на сајту организације налази и позив за учешће у протестима. 

"Осим тога, пројекат 'Алтај' се противи развоју налазишта Кара-Кул, аргументујући своју позицију негативним последицама по екологију региона. Истовремено, уз очување животне средине, развој лежишта Кара-Кул и изградња фабрике за рударство и прераду, допринеће развоју рударске индустрије и економског потенцијала Републике Алтај у целини", објаснили су.

У Генералном тужилаштву су закључили да се "Алтај", формално залажући се за заштиту природе, меша у унутрашње ствари Руске Федерације и да може нанети и штету безбедности Русије у економској сфери.

Директорка "Алтаја" Џенифер Kаснер окарактерисала је оптужбу као апсурдну, али је навела да је само било питање времена када ће до овога доћи.

"Ми једноставно пружамо подршку заједницама да воде сопствени еколошки активизам и заштите сопствену културу", рекла је Kаснер, додавши да је она једина запослена у организацији.

Наиме, планирани гасовод је намењен за испоруку 50 милијарди кубних метара природног гаса годишње из Русије у Kину преко Монголије.

Москва је ту идеју изнела пре много година, али је пројекат постао приоритетан након почетка Специјалне војне операције.

image