Русија

Руси поново на Месецу: У поноћ почиње мисија "Луна-25"

Слање прве мисије на Месец у модерној историји Русије заказано је за 11. август са космодрома Восточни

Русија је отворила простор човечанству и спремна је да подели знање и искуство у овом правцу. Ово је у данашњем интервјуу за РТ саопштио Александар Блошенко, извршни директор за напредне програме и науку државне корпорације "Роскосмос".

"Делујемо мисионарски. Спремни смо да отворимо овај пут за све заинтересоване земље, да са њима делимо технологију све док то не угрожава наш национални суверенитет и безбедност. Спроводимо обуку и формирамо регионалне оператере и помажемо земљама да постану космичке силе", рекао је извршни директор "Роскосмоса".

Прошло је 47 година од лансирања последње лунарне мисије "Луна-24". Станица је покренута ради проучавања сателита, прикупљања и анализе тла. Тада су добили доказе о присуству воде на Месецу.

"Месец последњих деценија сви доживљавају као још један континент Земље. Доступан је, условно речено, за свемирске стандарде, јер лет тамо траје неколико дана. Лет до Марса, на пример, траје девет месеци", објаснио је представник "Роскосмоса".

Лансирање прве мисије у модерној историји Русије на сателит Земље "Луна-25" заказано је за поноћ са космодрома Восточни, а може се пратити на каналу портала РТ на руском језику или на Јутјуб каналу "Роскосмоса".  

Према речима представника "Роскосмоса", као и прошли пут спровешће се анализа земљишта и воде, а подаци ће бити слати на Земљу. Главни циљ мисије биће "прецизна анализа воде".

image