Свет

Форин офис издао упозорење Британцима: Опасност од терористичких напада у Шведској

Потенцијалне мете су подручја која посећују странци, наводи се у саопштењу
Форин офис издао упозорење Британцима: Опасност од терористичких напада у ШведскојGetty © Michael Campanella / Stringer

Министарство спољних послова Велике Британије упозорило је своје држављане који путују у Шведску на опасност од могућих терористичких напада.

Препорука Форин офиса стигла је после неколико случајева спаљивања Курана од стране антиисламских активиста, што је разбеснело муслимане.

У ажурираним путним упутствима, Форин офис је навео да су шведске власти успешно спречиле неколико планираних напада и извршиле бројна хапшења.

"Током овог периода требало би бити на опрезу, услед велике вероватноће да терористи покушају да изврше нападе у Шведској", наводи се у саопштењу и додаје да су потенцијалне мете подручја која посећују странци.

Саветник за националну безбедност Шведске Хенрик Ландерхолм истакао је да та скандинавска земља добија све више претњи после спаљивања Курана.

Ландерхолм је рекао да су на процену ризика утицали последњи примери попут напада на шведску амбасаду у Ираку 19. јула, покушај напада на амбасаду у Либану 9. августа, као и пуцњава 1. августа на шведски конзулат у Турској.

На основу закона који штите слободу изражавања, у Шведској је спаљивање Курана дозвољено, али је за муслимане спаљивање њихове Свете књиге богохуљење.

И влада Сједињених Америчких Држава упозорила је америчке грађане на могуће терористичке нападе у Шведској.

image