Свет

Велика криза у израелској војсци, најугроженије ваздухопловство: Реагују САД

Међу резервистима у ИДФ који протестују су борбени пилоти и припадници обавештајних, сајбер јединица и јединица за специјалне операције
Велика криза у израелској војсци, најугроженије ваздухопловство: Реагују САДwww.globallookpress.com © Matan Golan/Keystone Press Agency

Начелник Генералштаба САД Марк Мили отпутоваће следеће недеље у Израел усред све веће забринутости унутар Бајденове администрације због чињенице да је у знак протеста због реформе правосуђа део Израелских одбрамбених снага (ИДФ) суспендовао своју службу, преноси "Аксиос" позивајући се на двоје израелских званичника који су желели да остану анонимни. 

Милијева посета омогућиће Бајденовој администрацији да из прве руке процени колико је дубока криза унутар израелских снага и какве би последице она могла да има по америчке снаге на Блиском истоку.

Међу резервистима у ИДФ који протестују су борбени пилоти и припадници обавештајних, сајбер јединица и јединица за специјалне операције.

Како је данас пренео "Џерузалем пост", ваздухопловство и војна обавештајна служба, најважније јединице, су најтеже оштећене због одласка резервиста, али пешадија боље одолева кризи.

Велики број резервиста је престао да се пријављује на дужност или обуку пре неколико недеља након што је коалиција премијера Бенјамина Нетанијахуа усвојила закон који ће ограничити могућност Врховног суда земље да преиспита поступке владе. Спорну реформу правосуђа многи тумаче као покушај премијера да се заштити од кривичног гоњења и оптужби за корупцију.

Високи званичници Израелских одбрамбених снага, а пре свега командант ваздухопловства генерал-мајор Томер Бар, упозоравају да спремност њихове војске за рат постепено опада. 

Израелско ваздухопловство зависи од резервиста, који тренирају најмање једном недељно како би задржали своје оперативне вештине. Пилоти који не тренирају неколико недеља не смеју да лете, објашњава "Аксиос".

Пентагон је забринут да би криза са којом се суочава израелска војска могла да подстакне Иран или Хезболах да спроведу војне провокације које би могле да ескалирају ситуацију у региону, рекао је неименовани амерички званичник за "Аксиос".

Како се додаје, криза унутар израелског ваздухопловства могла би да примора САД да пошаљу више трупа у регион.

Министар одбране Израела Јоав Галант је истакао да упркос проблемима, непријатељи и даље треба да се плаше изреаелске војске. 

"Непријатељи Израела анализирају и уче из наших унутрашњих догађаја и погрешно верују да им то даје прилику да искористе оно што виде као слабост Државе Израел", рекао је Галант, преноси "Џерузалем пост".

Командант израелског ваздухопловства се прошле недеље састао са групом резервних пилота и признао да постоји значајно смањење спремности. "Биће тешко вратити ситуацију на старо", рекао је он.

И даље се не зна да ли ће се Мили састати са Нетанијахуом. 

Портпарол Генералштаба и ИДФ су одбили да коментаришу. 

Израелски званичници описали су Милијево путовање као опроштајну посету због његовог планираног одласка у пензију у октобру. Мили је требало да посети Израел у јуну, али је отказао путовање у последњем тренутку.

Резервисти су јасно ставили до знања да ће наставити са добровољним служењем искључиво уколико Нетанијаху објави да до даљег обуставља правосудну реформу.

Како је писао "Ејжа тајмс", односи Америке и Израела тренутно су веома напети, превасходно управо због решености Нетанијахуове владе да спроведе спорну реформу.

Према наводима листа "Тајм", када је у питању Израел, Бајден је незадовољан многим стварима, а посебно му смета изразито десничарска коалиција коју је Нетанијаху формирао након што је поново дошао на власт 2022. године. 

image