Свет

"Ејжа тајмс": Односи САД и Израела на најнижем нивоу, Вашингтон мења приступ

Нетанијаху и религиозна десница су пробудили нове силе у израелској политици и могуће да неки у Бајденовој администрацији назиру могуће последице тога, те да им се не свиђа оно што виде
"Ејжа тајмс": Односи САД и Израела на најнижем нивоу, Вашингтон мења приступwww.globallookpress.com © Nir Alon

Односи Америке и Израела тренутно су веома напети, углавном због решености владе израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа да ограничи моћ правосуђа, посебно Врховног суда, у корист Кнесета, наводи "Ејжа тајмс".

Од настанка Израела 1948. године, Америка је његов најближи савезник, спремна да искористи вето у СБ УН, унапреди војну сарадњу или обезбеди значајну директну помоћ.

Али забринутост Беле куће превазилази тренутну нестабилност унутар Израела и масовне протесте изазване правосудним реформама због којих је амерички председник упозорио Израел. 

Према наводима листа "Тајм", извори Бајденовог незадовољства су бројни, а главни је изразито десничарска коалиција коју је Нетанијаху формирао након што је поново дошао на власт 2022. Они су одмах кренули у проширење израелских насеља на Западној обали, на рачун територије коју Палестинци сматрају својом, наводи лист. 

Тамо је у последњих неколико година дошло до пораста насиља, углавном због већег броја дубоко религиозних јеврејских колониста. Сада их има више од пола милиона широм Западне обале, коју многи од њих сматрају "обећаном земљом".

У међувремену, Палестинци се суочавају са све више и више проблема, а екстремисти међу колонистима их стално узнемиравају и ометају им свакодневни живот. Безбедност контролишу израелске снаге, које врло често стоје по страни, чак и када је у питању директно насиље, наводи "Ејжа тајмс". 

Из Бајденове администрације се не оглашавају превише, али постоји промена у приступу, која се видела током недавне прославе 75. годишњице оснивања Израела. У Вашингтон није позван премијер Нетанијаху, већ релативно умерени председник Израела Исак Херцог, који има углавном церемонијалну улогу. 

Далеко више упада у очи употреба термина "тероризам" од стране Стејт департмента, којом су описали убиство 19-годишњег Палестинца од стране јеврејских колониста 4. августа. 

Израелски министар пољопривреде покушао је то да одбаци као дезинформацију, али је Стејт департмент потврдио да је управо то термин који су употребили. 

Промене неће решити проблем

У позадини свега стоји главни проблем за Израел, а то је обезбеђивање Западне обале за јеврејске колонисте. Имајући у виду да Нетанијахуова влада зависи од подршке ултраортодоксних и националистичких политичара у Кнесету, колонистима мора да буде пружена сва могућа заштита. 

Али Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) оклевају да заузму чак и мала подручја због одлучног отпора палестинског Исламског џихада (ПИЈ) и других група.

Израел је пре више од две деценије схватио, прво у јужном Либану, а затим у Гази, да сукоб копнених трупа са високо мотивисаним и добро обученим паравојним противницима који се боре на домаћем терену има за последицу неприхватљиво велике жртве.

Због тога се Израел углавном опредељује за рат на даљину, користећи ракете, бомбе и артиљерију заједно са антиракетним технологијама и селективним нападима специјалних снага.

Западну обалу је било лако контролисати пре експанзије јеврејских колониста, иако је и тада Палестинцима било веома тешко. Многи колонисти живе у близини палестинских градова и села, а штити их израелска влада коју контролишу ултрадесничарске странке благонаклоне према колонистима.

Реч је о таквој промени у израелској политици, да чак и ако Нетанијаху не буде контролисао парламент, то неће решити проблем, пише "Ејжа тајмс". Колонисти ће остати ту где јесу, добро наоружани и потпуно уверени да су у праву.

Нетанијаху и религиозна десница су ослободили нову силу и могуће да неки у Бајденовој администрацији назиру могуће последице тога, те да им се не свиђа оно што виде. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner