Свет

Шеф украјинске службе поново признао да стоји иза напада на Кримски мост

Василиј Маљук поново је јавно признао да стоји иза терористичког напада на Кримски мост, али овај пут за украјинске медије
Шеф украјинске службе поново признао да стоји иза напада на Кримски мостwww.globallookpress.com © AP Photo, File

Шеф Службе безбедности Украјине Василиј Маљук потврдио је још једном, али овај пут за украјински часопис "НВ", да је заједно са двојицом сарадника од поверења лично учествовао у планирању и реализацији прошлогодишњег напада на Кримски мост. 

Према његовим речима, украјинска служба наместила је камере тако да је Кијев могао да види сваки детаљ напада, иако није открио где су се ове камере налазиле.

Ипак, пре неколико дана медији су пренели да је Кијев предао снимак експлозије америчком Си-Ен-Ену, који је том приликом поручио да је то "први случај да је Служба безбедности Украјине отворено преузела одговорност за ову операцију".

Маљук је и тада признао одговорност за нападе из октобра прошле, и јула ове године, а, према његовим речима, у овим акцијама није учествовао спољашњи фактор, иако су неке државе показале интересовање за изведене операције. Како је даље открио, напади од ове године су изведени уз помоћ посебних дронова, који се праве "у тајном производном предузећу на украјинској територији", пренео је Си-Ен-Ен.

Говорећи о прошлогодишњем нападу на Кримски мост, Маљук је поручио да је Служба безбедности припремала операцију пола године, а да су у њој учествовали и неки Руси. Он је одбио да прецизира како је експлозив био превезен са територије Украјине, али је рекао да се радило о експлозивној направи, која је била тешка 21 тону. 

Последњим изјавама, Кијев је потврдио да су саопштења Москве о терористичкој природи украјинског режима истините. Ове акције не само да се дешавају, већ се и јавно признају.

image