Свет

Ф-16 стижу у Украјину под једним условом: Ни метар даље не смете да идете

Услови су јединствени било да су у питању тенкови, борбени авиони или нешто друго, каже Јакоб Елеман-Јенсен
Ф-16 стижу у Украјину под једним условом: Ни метар даље не смете да идете© Tanjug/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Дански министар одбране Јакоб Елеман-Јенсен саопштио је да ће Кијев борбене авионе Ф-16 које добије од Данске и Холандије морати да користи само на територији Украјине, односно за одбрану.

Он истиче да ће две државе донирати оружје под условом да оно буде коришћено само за "протеривање непријатеља са територије Украјине", преноси Ројтерс.

"То су услови, било да су у питању тенкови, борбени авиони или нешто друго", додаје Елеман-Јенсен.

Председник Данске Конзервативне партије Сорен Папе Поулсен такође је јасно рекао да авиони америчке производње ни под којим околностима не смеју да делују изван украјинске територије.

Данска и Холандија јуче су најавиле да ће Кијеву обезбедити дуго тражене Ф-16, а украјински председник Владимир Зеленски посетио је ваздушну базу у Ајндховену како би се састао са холандским премијером Марком Рутеом.

Током заједничке конференције за новинаре, Руте је рекао да, иако његова земља поседује 42 авиона Ф-16, још увек није договорено колико ће заправо донирати Кијеву. Зеленски је, међутим, касније у Телеграму наговестио да ће Холандија предати целу своју флоту.

Данско министарство спољних послова је објавило саопштење у којем је најавило да ће Кијеву обезбедити Ф-16, али исто тако није прецизирано колико ће авиона послати, уз напомену да ће морати да буду испуњени одређени "услови" да би трансфер био испуњен.

Иако је тренутно нејасно када ће тачно авиони бити испоручени, одлука Холандије и Данске наишла је на осуду опозиционих партија у обе земље. На посебној мети критика је Руте, јер је испоруку најавио без одобрења холандског парламента, и то у тренутку када се спрема да напусти владу.

image