Свет

Командант америчке ратне авијације у Европи: Ф-16 неће скоро у Украјину, а није ни магично оружје

Биће потребне године да се млади и неискусни украјински пилоти изабрани за обуку на Ф-16 довољно усаврше, напомиње генерал Џејмс Хекер
Командант америчке ратне авијације у Европи: Ф-16 неће скоро у Украјину, а није ни магично оружјеGetty © Ethan Miller/Getty Images

Украјина неће имати оперативне авионе Ф-16 најраније до 2024. године, а усавршавање особља за руковање тим авионима "могао би трајати још четири или пет година", рекао је генерал Џејмс Б. Хекер, командант америчких ваздушних снага у Европи и Африци.

"Најраније ћете видети Ф-16 у Украјини следеће године", рекао је Хекер на видео састанку одбрамбених стручњака, преноси магазин "Ер спејс форсис".

Администрација председника Џозефа Бајдена је у протеклих неколико недеља пружила званично одобрење коалицији предвођеној Данском и Холандијом да почнеса обуком украјинских пилота за руковање овим авионима, а САД су такође дале формална уверења да ће убрзати захтеве тих земаља за пребацивање авиона у Украјину. 

Хекер, међутим, сматра да долазак авиона Ф-16 неће бити од кључног значаја за украјинску страну, већ ће само олакшати кијевским снагама да користе оружје које им је Запад већ пружио.

Сличан став су изразили и секретар америчког ваздухопловства Френк Кендал и начелник здруженог генералштаба Марк Мили.

Кад год да Ф-16 стигну у Украјину, за усавршавање пилота ће бити потребно још више времена, упозорио је Хекер.

"Не можете постати вешти са Ф-16 преко ноћи. Можете се оспособити за коришћење неких система оружја прилично брзо", рекао је он, додавши да је "потребно време да се састави... неколико ескадрила Ф-16 а да њихова стручност буде довољно висока."

Када се све узме у обзир, "ово би могло трајати четири или пет година", напомиње амерички генерал.

Како наводи, Ф-16 ће бити од користи због своје могућности да директно испаљују ракете AIM-120 AMRAAM, али додаје да "све што Руси треба да учине јесте да остану ван домета" тог оружја.

Поврх тога, Хекер истиче да авиони Ф-16 неће моћи да "јуре" руске летелице над руском територијом "зато што ће их оборити неки од руских ракета ваздух-земља."

image