Свет

САД шаљу помоћ око 400 милиона долара док ЕУ оклева

Помоћ уочи међуизбора на којима се очекује победа републиканаца
САД шаљу помоћ око 400 милиона долара док ЕУ оклеваwww.globallookpress.com © Vyacheslav Madiyevskyy/Keystone Press Agency

Саветник за националну безбедност америчког председника Џејк Саливан ненајављено је посетио Кијев у петак, први пут од почетка руске специјалне војне операције.

Саливан се сасато са украјинским председником Владимиром Зеленским и његовим шефом кабинета Андрејем Јермаком, саопштено је из Саливанове канцеларије.

Саливан је украјинским званичницима пружио детаље о новом америчком безбедносном пакету који је најављен у петак и "потврдио да ће САД наставити са пружањем економске и хуманитарне помоћи, као и са напорима њихових партнера да позову Русију на одговорност за њену агресију", рекла је Саливанова портпаролка Ејдријен Вотсон.

Пакет војне помоћи вредан 400 милиона долара укључује унапређене тенкове Т-72 из совјетског доба, противракетне пројектиле "хок" као и дронове "феникс гост" који се користе против руских снага на истоку.

Сједињене Државе су послале и обећале помоћ у вредности од 18,2 милијарди долара од почетка специјалне војне операције у Украјини.

"Нећемо одустати, нећемо смањити подршку, идемо само напред", рекао је Саливан новинарима у Украјини.

Јермак је рекао да је Украјина у петак добила "потврду беспоговорне подршке нашој победи. Наши пријатељи и партнери су са нама и потпуно разумеју ситуацију."

Зеленски, који од савезника тражи додатне системе за противваздушну одбрану и напредније оружје, састао се у четвртак са двојицом америчких сенатора, демократом Крисом Кунсом из Делавера и републиканцем Робом Портманом из Охаја који су обојива чланови Комитета за спољне односе.

Како преноси "Блумберг", питање умешаности Ирана у сукоб у Украјини главни је извор бриге за америчке званичнике који су позвали Техеран да прекине са снабдевањем Русије дроновима.

"Постоје јасни и јавни докази да Иран помаже Русији у рату против Украине", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Запад и Украјина оптужују Русију да користи иранске дронове да гађа кључне инфраструктурне објекте у Украјини. Техеран и Москва то демантују, а из Кремља је поручено да је једино оружје који они користе оно произведено у Русији.

Најновија транша америчке помоћи Украјини стиже у тренутку када генерално опада подршка Украјинцима у америчком Представничком дому. САД 8. новембра чекају међуизвори на којима ће, по свој прилици, победити републиканци који су све мање заинтересовани за Украјину а све више за решавање горућих домаћих питања попут инфлације и раста трошкова живота.

Поједини републиканци на водећим позицијама су чак јасно рекли да Украјина више неће добијати ни долара помоћи од Вашингтона.

Истовремено, Европска унија - која је и сама суочена са растућом инфлацијом и енергетском кризом - разматра одлагање слања 2,9 милијарди долара вредне помоћи Украјини до почетка следеће године.

Ако се то догоди, Украјина ће се наћи у финансијском шкрипцу.

image