Свет

Шолц: Без исхитрених потеза у наоружавању Украјине, ништа од веће потрошње у Немачкој

Укупан износ помоћи Украјини од Немачке, – хуманитарне, финансијске и војне – за протеклих годину и по износио је око 20 милијарди евра
Шолц: Без исхитрених потеза у наоружавању Украјине, ништа од веће потрошње у Немачкој© Tanjug/Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP

Све одлуке Немачке о испоруци оружја Украјини биће пажљиво извагане, неће бити исхитрених корака, поручио је немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу објављеном у листу "ПНП".

Упитан да ли је била грешка снабдевати Кијев оружјем које може да угрози Москву, он је рекао да такве одлуке никоме нису лаке, али да сви савезници помажу Украјини колико год је то могуће.

"Наставићу да пажљиво размишљам о свакој одлуци и да никада нећу учинити ништа брзоплето, без обзира какви се захтеви постављају Немачкој", истакао је Шолц.

Иначе, укупан износ помоћи Украјини од Немачке, – хуманитарне, финансијске и војне – за протеклих годину и по износио је око 20 милијарди евра. Берлин је, између осталог, снабдео кијевске власти системима ПВО и борбеним тенковима, али сада оклева да Кијев снабде ракетама "таурус".

Шолцова влада очигледно не штеди када је реч о подршци рату Владимира Зеленског, иако, за своје грађане није тако расположена да одреши кесу.

Канцелар је тако одбацио позиве на већу потрошњу финансирану дугом, како би се подстакао раст, и рекао да је Немачка добро позиционирана упркос тренутном слабијем економском стању, преноси "Блумберг".

Највећа европска економија има "најбоље предуслове да обезбеди да и даље технолошки игра у највишој лиги за 10, 20 и за 30 година", рекао је Шолц у интервјуу за Медијску групацију Бајерн, који је данас објављен.

Немачко Министарство економије недавно је саопштило да припрема помоћ у вредности од око 20 милијарди евра за подршку развоју локалне производње полупроводника у наредним годинама новцем из ванбуџетског Фонда за климу и трансформацију.

Шолц је одбацио критике да су немачки проблеми погоршани невољношћу његове владе да повећа потрошњу, која би довела до повећања дефицита.

"Нисам сигуран да Унија заправо мисли да би требало да се задужујемо", рекао је он, додајући да је Немачка додала стотине милијарди евра дуга последњих година, како би пребродила пандемију и ублажила последице украјинске кризе, која је довела до скока цена енергената.

Он је такође одбацио позиве да се субвенционишу цене електричне енергије за велика предузећа, што су тражили неки посланици.

"Не недостаје нам само новац да дугорочно субвенционишемо цену струје, већ и законски оквир (за тако нешто)", рекао је Шолц.

Шолцова изјава уследила је дан након што су подаци показали да је Немачка у другом кварталу забележила нулту стопу раста у односу на претходни квартал, не показујући знакове опоравка након зимске рецесије, наводи "Блумберг".

image