Свет

Француска забрањује традиционално муслиманско облачење у школама

Секуларизам у француским школама је дуго актуелна тема с присталицама које тврде да религија, а посебно ислам, задире у јавни простор
Француска забрањује традиционално муслиманско облачење у школамаGetty © Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Ученицима у Француској биће забрањено да у државним школама од септембра носе муслиманску традиционалну хаљину абају, изјавио је министар образовања Француске Габријел Атал, тврдећи да та одећа крши законе о секуларном образовању.  

"Више неће бити могуће носити абају у школи. Када уђете у учионицу, не би требало да можете да препознате којој вери припада ученик тако што ћете само бацити поглед на неког од њих", рекао је Атал за ТВ канал ТФ1, те додао да ношење муслиманске одеће на часу подрива статус школе као "секуларног уточишта".

У Француској је 2004. забрањено ношење одевних предмета који "наводно показују верску припадност" у школама, као што су муслиманске мараме, јеврејске капе јармулке и велики крстови, док је 2010. уведена забрана ношења вела у јавности, што је довело до незадовољства у француској муслиманској заједници која броји око пет милиона људи.

Забрана је изазвала различите реакције у тамошњим политичким круговима, од подршке из редова конзервативних републиканаца до осуде и оцене мере као исламофобичне из табора левице.

Секуларизам у француским школама је дуго актуелна тема с присталицама које тврде да религија, а посебно ислам, задире у јавни простор. Критичари, с друге стране, сматрају да се верске мањине суочавају с дискриминацијом у овој историјски хришћанској земљи.

image