Свет

Ватикан брани папу од Украјинаца: Није величао империјализам

Папа Франциско је позвао католике у Русији да очувају наслеђе и промовишу све позитивно у великом културном и духовном наслеђу Русије, рекао је портпарол Свете столице Матео Бруни
Ватикан брани папу од Украјинаца: Није величао империјализамGetty © Photo by Buda Mendes/Getty Images

Папа Франциско није подржао "логику империјализма" позивајући руску католичку омладину да очува руско културно и духовно наслеђе, рекао је портпарол Свете столице Матео Бруни, коментаришући украјинске оптужбе на рачун поглавара римокатоличке цркве који је говорио о Руском царству.

Наиме, папа је током обраћања руској католичкој омладини рекао да не треба да "забораве своје наследство и да су они наследници велике Русије, Русије светаца и краљева".

"У поздравним речима упућеним младим руским католицима, као што се види из контекста, папа је намеравао да позове младе да чувају и промовишу све позитивно у великом културном и духовном наслеђу Русије, а не да величају империјалистичку логику", казао је Бруни.

Раније је амбасада Ватикана у Кијеву саопштила да је папа Франциско упорни противник и критичар сваког облика империјализма или колонијализма и у том духу треба тумачити његове изјаве на састанку са младим руским католицима.

Амбасада је навела да су се "у украјинским и међународним медијима покренуле расправе" о изјавама папе током конференције са руским католицима. 

Олег Николенко, портпарол украјинског Министарства спољних послова, оценио је папине коментаре као "империјалистичку пропаганду".

"Управо таквом империјалистичком пропагандом, 'духовним везама' и 'потребом' да се спасе 'велика мајка Русија' Кремљ оправдава убиство на хиљаде украјинских мушкараца и жена и уништење стотину украјинских градова и села", рекао је Николенко. 

Надбискуп Свјатослав Шевчук, лидер украјинских унијата (гркокатолика), рекао је да је "са великим болом и забринутошћу" саслушао папине коментаре. 

Он је додао да су папине оцене о Петру Првом и Катарини Другој "најгори пример империјализма и екстремног руског национализма". 

image