Свет

САД су знале за мучење и убиства афричких миграната у Саудијској Арабији, али су о томе ћутале

У извештају „Хјуман рајтс воча“ се тврди, позивајући се на преживеле сведоке, да су саудијски граничари убили на стотине миграната из Етиопије
САД су знале за мучење и убиства афричких миграната у Саудијској Арабији, али су о томе ћуталеwww.globallookpress.com © Xinhua

Америчка влада је знала за систематска мучења афричких миграната, којима су били изложени на граници Јемена и Саудијске Арабије, али је то питање држала далеко од очију јавности, пише "Њујорк тајмс".

Широко распрострањено злостављање миграната, првенствено из Етиопије, преко такозване "источне руте", која се протеже преко Јемена, било је још прошлог децембра веома добро познато америчким дипломатама. Вашингтон је, међутим, одлучио да о том питању радије ћути, очигледно зато да не би даље погоршавао односе са Ријадом.

Стејт департмент је поводом овог питања контактирао "Њујорк тајмс".

"Сједињене Државе су високим саудијским званичницима изразиле забринутост", саопштио је Стејт департмент, додајући да су амерички званичници "наставили да редовно изражавају забринутост саудијским колегама." Међутим, из овог саопштења није јасно да ли су ови контакти имали било каквог ефекта и да ли су утицали на ситуацију на саудијско-јеменској граници, наводи овај лист.

До оптужби о изостанку реаговања Вашингтона долази након извештаја "Хјуман рајтс воча", објављеног 21. августа, у коме се тврди, позивајући се на преживеле сведоке, да су саудијски граничари убили на стотине етиопских миграната, који су покушавали да пређу границу са Јеменом између марта 2022. и јуна 2023.

Убиства на граници су се наставила и после објављивања овог извештаја, напомиње ХРВ: "Саудијски граничари су пуцали на мигранте из непосредне близине, укључујући жене и децу, у обрасцу који је био широко распрострањен и систематичан", наводи се у извештају.

У неким случајевима, граничари су их питали "у који део тела више воле да буду погођени." У извештају се помиње и ватра која је отварана из артиљеријских оруђа на мигранте који су покушавали да побегну назад у Јемен.

Иако из извештаја није јасно да ли су убиства граничари извршили на своју руку, или су их на то подстицали високи званичници, овакво понашање представља "злочин против човечности", истиче ХРВ.

image