Свет

Председник Габона у кућном притвору, његов син ухапшен због "велеиздаје"

Председник Али Бонго је у кућном притвору, окружен породицом и својим лекарима, наводи се у саопштењу за јавност које су на државној телевизији прочитали војници из Комитета за транзицију и рестаурацију институција
Председник Габона у кућном притвору, његов син ухапшен због "велеиздаје"www.globallookpress.com © Li Xueren

Председник Габона Али Бонго налази се у кућном притвору, објавили су пучисти само неколико сати после државног удара, преноси француски БФМ ТВ.

"Председник Али Бонго је у кућном притвору, окружен породицом и својим лекарима", наводи се у саопштењу за јавност које су на државној телевизији прочитали војници из Комитета за транзицију и рестаурацију институција (ЦТРИ).

Истовремено су објавили и хапшење једног од председникових синова због "велеиздаје".

"РИА Новости" су објавиле снимак из Габона на коме се виде демонстранти како уништавају билборде на којим је приказан председник те земље.

Група официра Габона појавила се рано јутрос на телевизијском каналу Габон 24 и саопштила да су преузели власт, након што је државно изборно тело објавило да је председник Али Бонго Ондимба освојио трећи мандат, пренела је агенција Франс прес.

Бонго Ондимба је, наводно, освојио 64,2 одсто гласова, док је његов главни ривал, Алберт Ондо Оса добио 30,7 одсто гласова.

Официри су објавили распуштање свих институција власти и поништење резултата председничких и парламентарних избора.

Опозиција је раније тврдила да су власти на изборима прекршиле закон и да се не слажу са резултатима. У земљи је уведен полицијски час, а истовремено је блокиран и приступ интернету. Пре тога су спољне границе Габона биле затворене.

Министар унутрашњих послова Ламберт Ноел Мата изјавио је да у земљи постоје снаге које могу да подрију стабилност и мир. Власти Габона су раније обуставиле емитовање француске радио станице РФИ и ТВ канала Франс 24.

image