Свет

Протерани француски амбасадор одбија да напусти Нигер

Након пуча, демонстранти су скинули натпис са француске амбасаде у главном граду Нијамеју
Протерани француски амбасадор одбија да напусти Нигерwww.globallookpress.com © Alexis Sciard

Француски амбасадор је остао у Нигеру упркос томе што је прошлог петка добио рок од 48 сати да напусти земљу, потврдио је француски председник Емануел Макрон у говору окупљеним амбасадорима у Паризу, извештава Би-Би-Си.

Француском амбасадору Силвену Итеу нове власти су наложиле да напусти земљу због погоршања дипломатских односа. Неколико сати након што је истекао рок за амбасадора, председник Макрон је изјавио да "аплаудира" Итеу зато што је остао на свом месту у престоници Нијамеју.

У ватреном говору, пред амбасадорима окупљеним у Паризу, Макрон је рекао: "Француска и њене дипломате су се последњих месеци суочиле са посебно тешким ситуацијама у неким земљама, попут Судана или Нигера."

"Аплаудирам вашем колеги", додао је Макрон.

Председник Нигера Мохамед Базум свргнут је 26. јула, у пучу који су осудили Француска и неки суседи Нигера, окупљени у западноафрички регионални блок ЕКОВАС.

Након пуча, амбасадор Ите је одбио да се састане са новим лидерима Нигера, саопштиле су власти у петак. Нова влада је наложила француском амбасадору да напусти Нигер за 48 сати.

На хиљаде становника Нигера, који подржавају војни удар, демонстрирало је у недељу у близини француске војне базе у Нијамеју.

Неки демонстранти су носили транспаренте са захтевом да француске трупе напусте земљу. На снимцима се виде и имами који предводе молитве испред француске војне базе.

У говору у понедељак, Макрон се заложио за наставак војног присуства Француске у Нигеру, наводећи да без присуства француских снага ова земља "више не би постојала у својим границама."

Макрон је додао да би и суседне земље у Сахелу, Мали и Буркина Фасо, доживеле исту судбину.

Француска је до прошле године спроводила војну операцију против исламских побуњеника у Нигеру, Малију, Буркини Фасо, Чаду и Мауританији, које су све бивше француске колоније.

На врхунцу операције, око 5.500 француских војника било је стационирано у овим афричким земљама.

Антифранцуска осећања су у порасту у овом региону, а неки противници интервенције Француске тврде да присуство француских снага представља "модеран облик колонијализма." Други сматрају да француске трупе нису у стању да поразе џихадисте, чији се напади у последње време интензивирају.

Војска у Малију, Буркини Фасо и, недавно, у Нигеру, покренула је недавно нове нападе на снаге џихадиста.

 

image