Свет

Сорош смањује рад широм света, али не одустаје од Украјине и Балкана

Осим подршке кијевском режиму, активности Фондације за отворено друштво наставиће се у Молдавији и на Балкану
Сорош смањује рад широм света, али не одустаје од Украјине и БалканаGetty © Photo by Dave Kotinsky/Getty Images for Ford Foundation

Председавајући Фондације за отворено друштво америчког милијардера Џорџа Сороша, Алекс Сорош рекао је да ће та организација одустати од низа активности, али ће се подршка фондације Украјини наставити.

Наиме, земље попут Русије и Мађарске оптужиле су раније Сороша да се меша у њихове унутрашње послове. Русија је 2015. забранила неколико невладиних организација повезаних са Сорошем означивши их као "непожељне" и да представљају "претњу темељима уставног поретка Руске Федерације и безбедности државе".

"Отказаћемо неке области рада у Европи. Такође ћемо значајно смањити особље. Али нема сумње да ћемо наставити да подржавамо нашу фондацију у Украјини", написао је Алекс Сорош у чланку за "Политико". 

Он је такође обећао да ће наставити да подржава фондације у Молдавији и на Балкану.

Сорош је додао да ће фонд бити прилагођен тако да може да одговори на "сва дешавања са обе стране Атлантског океана".

Раније је Ројтерс пренео да Отворено друштво планира да заустави већину својих пројеката у Европској унији и пређе на рад у друге земље.

Наиме, претходно је ова организација најавила да ће отпустити најмање 40 одсто особља у наредним месецима, а у оквиру реорганизације посла.

Саопштено је да је Одбор одобрио значајне промене у оперативном раду, што укључује "знатно смањење броја запослених, за најмање 40 одсто на глобалном нивоу", пренео је "Блумберг".

Сорош (92) је недавно предао контролу над својом империјом, вредном 25 милијарди долара, свом 37-годишњем сину Александру. Сорош Јуниор је прошлог месеца изјавио за "Волстрит џорнал" да су његови ставови слични ставовима његовог оца.

Сорош је иначе заговарао различите либералне и прогресивне циљеве у САД и иностранству, што је често изазивало критике конзервативаца. 

image