Србија и Балкан

Може Вашингтон, Бањалука не: Најавом регистрације страних агената Додик забринуо амбасаду САД

Мало је рећи да је најава председника Републике Српске Милорада Додика да ће покренути увођење закона о невладиним организацијама изазвала потрес у Сарајеву
Може Вашингтон, Бањалука не: Најавом регистрације страних агената Додик забринуо амбасаду САД© Borislav Zdrinja/Zipaphoto/ATAImages

Процена је да у Републици Српској делује око 7.000 невладиних организација. Неке од њих примају новац из иностранства, од других земаља, па се поставља логично питање - како су оне невладине ако их финансира друга влада.

Мало је рећи да је најава председника Републике Српске Милорада Додика о увођењу закона о невладиним организацијама изазвала потрес у Сарајеву. На ту најаву бурно је реаговала амбасада САД у Босни и Херцеговини наводећи да је то напад на темеље слободе.

Америчкој амбасади у најави Додика одмах се причинила Русија, необично, јер је Додик рекао да ће закон преписати из америчког законодавства, те да ће бити исти као Закон о регистрацији страних агената (ФАРА) који је Вашингтон донео још 1938. године, док је Москва такав закон усвојила тек 2012. године.

"САД у свом закону стране невладине организације, или оне које финансирају странци, називају страним агентима на простору САД", рекао је Додик и напоменуо да ће бити преузета америчка терминологија, а уместо САД - писаће Република Српска.

Амбасада САД на то одговара да, према њиховом закону, сваки појединац или организација која заступа или лобира у име страног налогодавца мора да се региструје код Министарства правосуђа и пријави природу активности и финансијску накнаду.

"ФАРА не забрањује нити ограничава било какве активности, те се не примењује на независне медије нити организације цивилног друштва. ФАРА омогућава јавности да буде информисана о активностима страних агената у Сједињеним Државама без ограничавања слободе говора или удруживања на било који начин", стоји у саопштењу амбасаде.

Потпуно се превиђа да Додик уопште није ни најавио да ће нека организација бити укинута, нити њен рад забрањен, напомиње професор геополитике Срђан Перишић за РТ Балкан.

"Нико не жели никакав прогон ниједне домаће организације. По узору на амерички закон, дефинисале би се и регистровале, а не прогањале организације у Републици Српској које се баве политиком, а које настоје да промене унутрашњу и спољну политику РС, али за то време примају новац из САД", каже Перишић.

Наш саговорник поставља питање како је могуће да је нека организација невладина, а финансира је влада неке друге државе, и притом се бави политиком.

"Тај амерички закон дефинише стране агенте као правна и физичка лица која финансирају стране владе или стране агенције, а настоје да промене унутрашњу и спољну политику САД", напомиње Перишић.

На питање зашто се Вашингтон толико противи закону, те шта би се њиме открило, Перишић каже да би се сазнало ко све учествује у финансирању политичких и друштвених организација у РС.

"Они то изгледа не желе да се открије. На први поглед је нејасно зашто, а у суштини, САД финансирају оне организације преко којих желе да промене власт у тој држави или да остваре неке своје (гео)политичке интересе", напомиње Перишић.

За Перишића је очигледно да противљење Америке овом закону долази због тога што желе да се сакрије њихово деловање.

"Само би се видело ко коме уплаћује новац, па да и грађани имају увид у тај списак и одмах видите ко како делује политички, спољнополитички и ради на дестабилизацији неке земље. Те организације које примају тај новац често себе у Републици Српској истичу као самосталне, да имају своју политику и идеје, међутим, то није тачно", сматра Перишић.

Додаје да те организације не могу бити самосталне, већ спроводе политику оног ко их финансира.

Сорошев центар се сели из Тиране у Сарајево?

Додик је казао да Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша има намеру да седиште за Балкан из Тиране пресели у Сарајево, и у тој одлуци види намеру да се дестабилизује друштво у Босни и Херцеговини.

"Наравно да ћемо да се заштитимо од тога. Сорош је овде неприхватљив, то није добронамерна организација, већ рушилачка која жели да проведе своје рушилачке походе, што смо гледали у низу земаља у свету", навео је Додик.

Перишић очекује да би се, ако се Сорошев центар пресели у Сарајево, одмах појачала активност те организације у финансирању и формирању нових "невладиних организација" у циљу подбуњавања народа.

"Босна и Херцеговина је веома ровито друштво и у политичком, економском и социјалном смислу. Они би сигурно тако ровито стање искористили за дестабилизацију Републике Српске. Додик добро размишља о томе", оцењује Перишић.

Препрека закону неће сигурно бити амбасада САД, изричит је наш саговорник, већ то може бити само несагласје у самој Додиковој странци.

"Додик има снаге да изнесе изгласавање овог закона. Само је питање да ли се у врху његове странке се слажу са тиме. Има људи у странци, нажалост, који се противе тој Додиковој најави и жељи да уреди тај простор", каже Перишић.

Додик је недавно упитао зашто оно што и законодавство у ЕУ и у Америци подржава није гушење слобода, а у Републици Српској јесте.

"Онима који желе са стране да утичу на друштвено-политички живот Републике Српске, да је обесмишљавају, да они, а не грађани Републике Српске, одређују ко ће да буде њихов представник или да они, а не власти Републике Српске, одређују шта је за Републику Српску битно, какве ће законе усвајати те у којем ће правцу водити своју политику, ово представља озбиљну препреку у процесу обесмишљавања Републике Српске", каже Додик.

Филм који смо сви већ гледали

Перишић очекује да ће америчка амбасада упрегнути све своје полуге да спречи изгласавање тог закона.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон рекао је да је америчка агенција за међународни развој (УСАИД) уложила више од две милијарде долара у Босну и Херцеговину.

Директорка УСАИД Саманта Пауер, која је пре те функције била новинарка и репортерка из БиХ, противи се Додиковој иницијативи, а недавно је у Сарајеву пренела поруку америчког председника Џозефа Бајдена.

"Ово није 1992. година. Морате знати да и у овом тешком тренутку САД стоје уз све људе у БиХ", рекла је Пауер.

Иначе, припадници руске гарде пронашли су недавно у Луганској Народној Републици документе који потврђују умешаност САД и дестабилизацију ситуације у источним регионима Украјине од 2014. до 2022. године.

Како је објавио ТАСС, Вашингтон је годинама финансирао, преко своје Агенције за међународни развој (УСАИД), пропагандне активности, штампање приручника и слично, које су имале за циљ дискредитацију Русије у очима становништва.

"Додик је рекао да ће овај закон одражавати америчко законодавство. Овај смо филм већ гледали и знамо како се завршава", саопштила је амбасада САД у БиХ реагујући на Додикову најаву.

И ми смо филмове о америчком деловању у Украјини и широм света већ гледали, нажалост.

image