Свет

И Немци свесни да су у проблему: Половина страхује од краха економије

Око 58 одсто бизнисмена у Немачкој више не сматра да је земља привлачно место за вођење бизниса, док 76 одсто њих сумња у исправност политике владајуће коалиције
И Немци свесни да су у проблему: Половина страхује од краха економије© Envato

Око 50 одсто становника Немачке страхује од тога да би њихова земља могла да се суочи са економским крахом, пренео је Ројтерс, позивајући се на истраживање Института за демоскопију Аленсбах.

"Сигурност Немаца у снагу земље је нагло опала последњих месеци. Према истраживању, 50 одсто Немаца сматра да ће кроз 10 до 15 година Немачка престати да буде једна од главних економија света, док је 2022. то сматрало 30 одсто становника".

Око 31 одсто грађана је убеђено да ће Немачка успети да очува своју економску моћ, али, како се даље наводи, то је за 17 одсто мање него прошле године. 

Како показују резултати истраживања, расположење Немаца опало је и по другим питањима. 

На пример, 68 одсто испитаника примећује да долази до стабилног слабљења индустрије, док 58 одсто бизнисмена сматра да је држава прошла свој пик економског развоја. 

Само 41 одсто грађана Немачке, као и пре, сматра да је њихова држава још привлачно место за бизнис, што представља још један пад у поређењу са прошлом годином, када је то сматрало чак 71 одсто грађана. 

Када је реч о политици, 76 одсто грађана сумња у исправност владајуће коалиције. Око 55 одсто њих мисли да влада својом политиком заправо слаби економију, док је само 10 одсто њих мишљења да ће мере актуелне владе допринети јачању економских показатеља. 

Федерални биро за статистику Немачке (Дестатис) саопштио је да је економија земље у првом и другом кварталу ове године стагнирала.

Немачки Бундесбанк прогнозира да ће економија наставити да стагнира и у трећем кварталу ове године. Како је навела банка, то је делимично и због тога што ће и у наредном периоду бити ниска потражња, што ће утицати на индустрију. У исто време, високи издаци негативно ће се одразити на инвестициону климу у земљи и довешће до пада у грађевинарству. 

Председник Асоцијације немачких синдиката Јасмин Фахими изјавила је средином августа да Немачка неће моћи да се избори са економским падом због високих цена енергената. Фахими је додала да је једна од грешака та што стручњаци у земљи сматрају да се држава суочава са општим економским падом, док је, како је објаснила, за лошу ситуацију одговоран један конкретан проблем - високе цене електричне енергије.

Ни Међународни монетарни фонд не гледа много оптимистичније на ситуацију у Немачкој. У једном од ранијих докумената, ММФ је објавио да ће се Немачка суочавати са стагнацијом не само ове године, већ и током наредних неколико, па све до 2026. На лошу ситуацију, како се наводи, утицаће високе цене енергената, недостатак висококвалификованих стручњака и опште старење становништва у тој земљи, преносе данас "РИА Новости".

image